В Турция все пак ще проучат жалбите за измами на референдума на Ердоган

998
В Турция все пак ще проучат жалбите за измами на референдума на Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Висшият изборен борд в Турция (бел. ред. - еквивалентът на ЦИК) ще разследва обвиненията в измами на референдума, с който бяха одобрени общо 18 поправки в турската конституция, засилващи неимоверно президентската власт и правещи от Турция фактическа президентска република. Информацията за намерението да бъдат разследвани сигнали за измами предаде държавната Анадолска агенция.

Според съобщеното от турската медия жалбите ще бъдат разгледани още днес (19 април). Припомняме, че Турската републиканска партия официално внесе искане референдумът да бъде анулиран – най-вече защото беше позволено да се броят бюлетини без официален печат. По оценка на независими наблюдатели от Съвета на Европа над 2 млн. гласа в подкрепа на „да“ всъщност не трябва да бъдат броени. Засега, по неофициални данни, отговорът „да“ води с 1,3 млн. гласа пред „не“. Масово големите градове в Турция бяха с преобладаващ отговор „не“ - Истанбул, Анкара, Измир, Одрин.

Ердоган намекна за референдум за ЕС, хиляди протестират срещу него

Турският президент Реджеп Ердоган спомена за евентуално организиране на референдум, който да реши дали преговорите за присъединяване на...

Припомняме, че съгласно предварителните резултати при 99% преброени бюлетини отговорът „да“ на референдума печели. По този начин в сила трябва да влязат 18 промени в конституцията, като 15 ще станат факт чак след следващите избори за президент и парламент, които би трябвало да се проведат през 2019 година, ако няма извънреден вот. Три от поправките трябва да влязат в сила в по-кратки срокове. Най-важната ще позволи на Реджеп Тайип Ердоган да се завърне начело на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) като неин председател, въпреки че е президент. Непосредствено ще бъде приложена и поправката, с която се премахват военните съдилища в Турция. Ще има и преструктуриране на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, като съставът му става 13 души, вместо досегашните 23-ма. Правосъдният министър и неговият заместник ще бъдат смятани за „естествени членове“ на този съвет, а от останалите 11 четирима ще избира президентът, а седем – парламентът. Новите членове ще бъдат избирани с мандат от четири години и възможност за еднократно преизбиране.

Всъщност и до момента няма официално обявени резултати за гласуването на референдума. В деня след плебисцита – 17 април, беше съобщено, че такива ще има до 11 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com