Вече има заподозрян за убийството на Ким Чен Нам

1551
Вече има заподозрян за убийството на Ким Чен Нам
Снимка: Getty Images/Guliver

Малайзийската полиция обяви, че иска да разпита дипломат от посолството на КНДР и служителна авиокомпанията Air Koryo във връзка с убийството на Ким Чен Нам – по-голям брат на лидера на КНДР, съобщи началникът на националната полиция Халид Абу Бакар. Вече е изпратено искане до севернокорейския посланик с молба двамата да бъдат разпитани. В противен случай полицията ще издаде заповеди за ареста им. Става дума за втория секретар в посолството Хуон Куан Сон и за работещия в авиокомпанията Ким Ук, съобщи БГНЕС.

Посолството на Северна Корея в Малайзия пък поиска незабавното освобождаване на тримата задържани по подозрение в съучастие в причиняването на смъртта на Ким Чен Нам, предаде южнокорейската агенция Йонхап.

Дипломатическата мисия на КНДР в Куала Лумпур е разпространила заявление, в което се казва, че тъй като 10 дни след смъртта на човека с паспорт на името на Ким не са открити никакви доказателства, полицията трябва да освободи гражданина на КНДР и гражданките на Индонезия и Виетнам.

Изкусителни жени са предпочитаното оръжие за убийство в Северна Корея

Жени убийци , въоръжени с красота и инструменти за отравяне, са предпочитаното оръжие на тоталитарния режим в Северна Корея, когато ели...

По делото за смъртта на Ким Чен Нам има общо 8 заподозрени. Четирима от тях – малайзиец, виетнамка, индонезийка и севернокореец, са задържани, други четирима севернокорейци са напуснали Малайзия в деня на инцидента и вече са в Пхенян.

Началникът на полицията съобщи също, че двете момичета, извършили нападението срещу Ким, са преминали подготовка и са знаели, че веществото, което използват, е отрова. Тя им била дадена от четирима заподозрени граждани на КНДР.

На 14 февруари полицията в Малайзия потвърди смъртта на Ким Чен Нам, който предния ден се почувствал зле на летището в Куала Лумпур и починал на път за болницата.

Ким потърсил помощ от наземния персонал на летището и разказал, че има силен световъртеж след като неизвестно лице пръснало в лицето му някаква течност и избягало. Според друга версия жена притиснала към лицето му напоен с някакво вещество плат, а южнокорейските медии съобщиха, че Ким е бил убоден с отровни игли. Нито една от версиите не е официално потвърдена, а причината за смъртта на Ким остава неизяснена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com