Вторият кръг преговори за Сирия започва с участието на делегация от Дамаск

2839
Вторият кръг преговори за Сирия започва с участието на делегация от Дамаск
Снимка: Getty Images/Guliver

Делегацията на правителството в Дамаск ще се отправи за Женева в неделя, за да участва във втория кръг преговори за Сирия. Това заяви на пресконференция в Дамаск сирийският министър на външните работи Уалид Муалем, цитиран от AFP и ТАСС.

Ще отидем в Женева, за да постигнем успех в диалога, но всичко зависи от другата страна. Ако опозицията разчита да получи власт и онова, което не съумя на постигне на бойното поле, ще се стигне до провал, каза Муалем. 

Русия критикува Турция за обстрела на позиции на кюрдите в Сирия

Турция трябва да прекрати доставките през нейната територия на оръжие за действащите в Сирия екстремисти под формата на хуманитарна пом...

Според специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура се очаква непреките преговори да започнат на 14 март, предаде БГНЕС.

Муалем предупреди, че делегацията на Дамаск няма да чака повече от 24 часа пристигането на делегацията на опозицията. Той отхвърли всякакви опити за разделяне на Сирия. "Не приемаме никакви разговори за федерализация и ще отстояваме единството на страната", каза той.

Сирийският външен министър отхвърли възможността в Женева да се дискутира въпроса за бъдещи президентски избори в Сирия и подчерта, че съдбата на Башар Асад представлява „червена линия“. "Няма да преговаряме с никого, който иска да обсъжда президентството на Башар Асад. Башар Асад е червена линия и ако те (опозицията) искат да се придържат към тази позиция, по-добре е да не идват", каза той. 

Първият кръг преговори с цел да се сложи край на пет години война в Сирия, бе в края на януари - началото на февруари, също в Женева. Двете делегации обаче заявиха, че преговори по същество така и не започнали. Затова де Мистура реши да се обяви пауза в дискусиите.

Пентагонът вярва, че е военният министър на ИД е убит

Един от лидерите на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Омар ал-Шишани - грузинският гражданин Тархан Батирашвили, вероятн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com