X
 
 

Вулкан изригна в Япония (ВИДЕО)

635 0
photo of Вулкан изригна в Япония (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Един от най-активните вулкани в Япония изригна отново. Сакураджима, изхвърля пепел над 3500 фута в небето, съобщава ABC news в Twitter.

Минногеолози от Университета Exeter предупредиха преди дни, че се очаква огромно и изригване на вулкана, което може да застраши живота на над половин милион японци. Причината - магмата се издига по-бързо от очакваното. Ако се запази сегашния темп, опасното изригване може да се случи в седващите 25 години, написа, OFFnews.

Вулканът Шимое в Япония започна да изригва

Вулканът Шимое, който се намира на югозападния японски остров Кюшю, след мощен взрив, изхвърли дим и пепел на височина 2,6 хиляди метра...

"Този голям резервоар се разраства, при това в доста бързи темпове", заяви съавторът на проучването Джеймс Хики, вулканолог от Университета Exeter в Англия, пише LiveScience.

Сакураджима се намира на 8 км от Кагошима - наричан "Неапол на източния свят". Градът е административен център на префектура Кагошима, в югозападния край на остров Кюшу в Япония.  Според  преброяване на населението в страната от 2018г., там живеят е 597 193 жители японци. Около 5000 души живеят по склоновете на вулкана, за да използват плодородната почва.

Последното смъртоносно изригване на Сакураджима е било през през 1914 г. В Япония има десетки активни вулкани. Страната се намира на т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, където има чести земетресения и изригвания на вулкани заради движението на земните пластове.

 

Вулкан изригна в Япония (СНИМКИ)

Вулканът Йо Яма изригна днес в Япония и принуди властите да забранят достъпа до върха, но няма данни за жертви или разрушения, предаде ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители