Въоръжени взеха заложници във фабрика в Турция

2221
Въоръжени взеха заложници във фабрика в Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Взелите заложниците в предприятието на американската фирма съобщават, че действията им са в знак на протест срещу броя на жертвите във войната в Газа, съобщи "Гардиън".

Според съобщения в медиите двама въоръжени мъже са взели седем души за заложници във фабрика в Турция, собственост на американската компания Procter&Gamble, в знак на протест срещу войната между Израел и Хамас в Газа. Турските медии публикуваха снимка на един от предполагаемите заподозрени във фабриката - мъж, който носи нещо, което изглежда като елементарен колан с експлозиви и държи пистолет.

Още: Похитител взе заложници в Германия, арестуваха го (ВИДЕО)

Частната информационна агенция DHA съобщи, че мъжете са влезли в главната сграда на предприятието в Гебзе, провинция Коджаели, около 15:00 ч. местно време на 1 февруари и са взели за заложници седем членове на персонала. Тя съобщи, че те твърдят, че действията им са били с цел да подчертаят загубата на човешки живот в палестинския анклав. По данни на контролираното от Хамас министерство на здравеопазването от 7 октомври насам в Газа са загинали около 27 000 души при военната операция на Израел.

Исмет Зихни казва, че съпругата му Сухейла е сред заложниците. Той разказа пред DHA, че й се е обадил по телефона от близост до фабриката. "Тя отговори: "Взеха ни за заложници, добре сме" и затвори", каза той. Полицията е затворила пътищата в близост до фабриката и се твърди, че се опитва да преговаря с терористите, предава БГНЕС.

Още: Повече от 40 заложници бяха освободени в Еквадор

От централата на P&G в Синсинати потвърдиха, че инцидентът продължава. Говорител заяви: "Безопасността на служителите на P&G и на нашите партньори е наш основен приоритет. По-рано днес евакуирахме предприятието си в Гебзе и работим с местните власти за разрешаване на спешната ситуация със сигурността." Според уебсайта на компанията в P&G Турция работят 700 души в три обекта в Истанбул и Коджаели. Тя произвежда почистващи и хигиенни марки като прах за пране Ariel и паста за зъби Oral-B.

Обществените настроения срещу Израел и неговия основен съюзник САЩ се засилиха в Турция от началото на конфликта, като в големите градове редовно се провеждат протести в подкрепа на палестинския народ и се призовава за незабавно прекратяване на огъня. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е особено откровен, като говори за израелски "военни престъпления" и сравнява израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с Адолф Хитлер.

Още: Израел открил следи от заложници в тунел в Газа

През ноември посолството на САЩ в Анкара издаде предупреждение за демонстрации, "критикуващи външната политика на САЩ", и за искания за бойкот на американски предприятия. Съветът последва протестите и нападенията срещу търговски обекти като McDonald's и Starbucks във връзка с конфликта в Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Гладки отношения с Русия": Южна Корея няма да даде военна помощ на Украйна

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия