Въпреки вътрешната съпротива, САЩ възстановяват оръжейните доставки за Бахрейн

8343
Въпреки вътрешната съпротива, САЩ възстановяват оръжейните доставки за Бахрейн
Снимка: Getty Images / Guliver

На 2 юли администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че ще възобнови оръжейните продажби за Бахрейн, съобщава BBC. Доставките на американско оръжие бяха намалени поради критиките на САЩ към репресивните действия на бахрейнските власти срещу продемоклатичните протести през 2011 година.

В съобщение, публикувано на сайта на Държавния департамент относно обявяването на този ход към Бахрейн, говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че „Бахрейн е постигнал известен напредък по отношение на реформите относно човешките права“. Кърби също така отбелязва, че Бахрейн е важен съюзник по регионалните проблеми със сигурността, който работи в тясно сътрудничество със САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“ и предоставянето на логистична подкрепа за противодействие срещу тероризма.

Обама призова за преразглеждане на правилата за достъп до оръжие

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че властите трябва да преразгледат правилата, които позволяват на убийци достъп до оръжия, след ...

Това решение идва само няколко седмици след осъждането на опозиционния лидер шейх Али Салман за критика към правителството. В доклад на Държавния департамент от 2014 година се описват редица нарушения на човешките права, извършени от бахрейнските власти, като се отправят редица критики към отношението спрямо политическите затворници и мирни демонстранти.

Миналата седмица сенатор Рон Уайдън изпрати писмо до Държавния секретар Джон Кери, призовавайки да не се подновяват доставките на оръжие за Бахрейн. След обявяването за новите доставки, представителят на Републиканската партия, Джеймс Макгавърн заяви, че „ако САЩ наистина са отдадени на регионалната стабилност, трябва да настояват съюзниците да възприемат политики, които ще укрепят свободното общество, без да заглушават цели сегменти от населението.“

Редица правозащитни организации критикуват Бахрейн за потушаването на демонстрациите в страната, избухнали през 2011 година и продължаващи до днес с кратки прекъсвания. В изявление на организацията POMED (Проект за демокрация в Близкия изток), решението на САЩ за възстановяване на оръжейните доставки, се заявява, правозащитници припомнят, че „когато САЩ са решили да спрат доставките през 2011 година, са заявили, че няма да има възстановяване на продажби преди да бъдат видени значими политически реформи“.

В публикация за Съвета за външни отношения, анализаторът Елиът Абрамс пише, че „безразличието към репресиите спрямо мнозинството на шиитите, поражда рискове за вероятно прогонване на Пети американски флот, продължаваща нестабилност в Бахрейн, както и създаване на реални възможности за иранско влияние.“ Абрамс критикува и американската администрация за „подвеждаща информация относно ситуацията в Бахрейн, където политическите репресии продължават“. В статия за Defense One, коментаторът Маркъс Вайсгербер отбелязва, че „възстановяването на доставките показва как САЩ дават предимство на отношенията в областта на отбраната“.

"Колт" е пред банкрут, но засега заплаха за съществуването на марката няма

Американската компания за производство на оръжия "Колт" е подала заявление за банкрут на фона на забавени държавни продажби и намален...

От 2011 година в Бахрейн, управляван от сунитска династия, избухнаха протести за политически и социални реформи. Тъй като населението на малката държава, разположена в Персийския залив, е предимно шиитско, управляващите в страната обвиниха демонстрантите, че зад тях седи Иран и се цели дестабилизиране на правителството. В разгара на протестите през 2011 Бахрейн се обърна за помощ към съседна Саудитска Арабия, с която заедно членуват в Съвета за сигурност и сътрудничество на страните от Залива. Присъствието на саудитски войски в Бахрейн беше остро критикувано от Иран, който счита малката островна държава за част от сферата си на влияние.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия