Върховният съд на Турция отказа да разгледа жалба на прокюрдски депутат

943
 Върховният съд на Турция отказа да разгледа жалба на прокюрдски депутат
Снимка: iStock/Guliver

В сряда върховният съд на Турция отказа да разгледа жалба на водещ прокюрдски депутат срещу изключването му от парламента заради обвинения в терор, свързани с публикация в социалната мрежа.

Този месец парламентът лиши Омер Фарук Гергерлиоглу от Народнодемократичната партия (HДП) от мястото му, след като беше осъден за "разпространение на терористична пропаганда" в социалните мрежи. Съответният пост съдържа статия, в която поставени извън закона кюрдски бойци, които водят бунт срещу властите в Анкара от десетилетия, призовават правителството да направи крачка към мира.

Кюрди арестували 53 джихадисти в бежански лагер в Сирия

Кюрдските сили заявиха, че са арестували 53 заподозрени членове на групировката "Ислямска държава" в лагер в североизточна Сирия за род...

Гергерлиоглу раздразни правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, като хвърли светлина за нарушенията на правата на човека, които се игнорират от утвърдените турски медии, включително претърсвания на голо на жени в ареста. Конституционният съд заяви в сряда, че не е компетентен да се произнесе по жалбата на Гергерлиоглу, съобщи официалната Анадолска агенция.

Гергерлиоглу написа в Туитър, че сега възнамерява да подаде жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Върховният съд на Турция също трябва да реши в сряда дали да приеме обвинителен акт за забрана на НДП заради предполагаемите й връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Турското правителство казва, че НДП - третата по големина партия в парламента - е политическият фронт за ПКК, което партията отрича.

ПКК е включена в черния списък като терористична организация от Анкара и нейните западни съюзници и води бунт срещу турската държава от 1984 г. насам.

Турция нанесе въздушни удари срещу кюрди в Сирия

Турските военновъздушни сили в събота вечерта са нанесли въздушни удари срещу зона, контролирана от кюрдските бойци в Северна Сирия. Т...

Висш прокурор този месец внесе обвинителен акт в Конституционния съд с крайна цел да разпускане на НДП и забрана на 687 членове на партията да участват в политиката за пет години.

Опитът за забрана на партията се натъкна на правен проблем във вторник, когато специален съдебен докладчик заключи, че делото на прокурора има "недостатъци", свързани със самоличността и ролите на някои от обвиняемите.

Сега съдът има възможност или да изпрати обвинителния акт за по-нататъшна работа, или да го приеме и да позволи на прокурора да поправи позицията си по време на процеса, коментира турската телевизия НТВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com