Защо е вероятно Ердоган да сдаде властта скоро? Коментар на Александър Велев

4745
Защо е вероятно Ердоган да сдаде властта скоро? Коментар на Александър Велев
Снимка: Getty Images

"Най-вероятно ще се стигне дотам Ердоган да трябва да сдаде властта. Дали ще стане на първи тур? По-скоро не. Много е важно прокюрдската партия накъде ще наклони везните, защото има паритет между опозиционния блок и управляващия блок. Изборите са и президентски, и парламентарни и са ключови за бъдещето на Турция."

Това каза в интервю за БНР журналистът и бивш генерален директор на БНР Александър Велев, който има дипломатически опит в Турция като генерален консул в Истанбул.

Осман Октай: На наша територия се води битка на чужди служби (ВИДЕО)

Сложили очилата на днешния ден, вкопчили се само във вътрешната си реалност, глозгайки едни и същи теми и лица, сякаш забравяме кои сме...

20 години Ердоган имаше възможност да променя Турция. В началото на века, докъм 2015-2016-а г. Ердоган печелеше постоянно с това, че икономиката се задвижваше, хората имаха пари, имаха работа. Построи се ново летище, трети мост над Босфора, тунел под Босфора – огромни инвестиции, които напомпваха неговия имидж и го поддържаха много сериозно, поясни той.

След опита за преврат Ердоган започна масови арести и преследвания, настъпи много срещу интелектуалците и "започна лек залез на неговата кариера", отбеляза Александър Велев. По думите му залезът на Ердоган е започнал със загубата на Истанбул и на Анкара на местните избори.

Не е ясно дали изтеглените с месец напред избори - за май, ще се състоят на датата, на която бяха насрочени, посочи Велев.

"Той се опитва да изтегли изборите напред и по религиозни причини. Но дали ще му излязат сметките, не е ясно. Той няма право да отложи изборите прекалено дълго, тъй като трябва да се проведат през 2023 г. Мандатът му приключва. Ако се опита да отложи изборите, не е ясно дали това е в негова полза или не."

Ще успее ли Имамоглу да събори и Ердоган

Спокоен, с модерно излъчване, красноречив: Екрем Имамоглу знае как да достигне до сърцата на хората – внимателен и възпитан, той ...

"Може би в самото начало Ердоган изпусна юздите", подчерта журналистът относно реакцията на турския президент след опустошителното земетресение преди дни, засегнало Турция и Сирия, като обърна внимание на критиките за закъснялата поява на турския президент на мястото на трагедията.

"Необходимо е огромно количество тежка техника – багери, машини. Колкото повече минава времето, толкова повече чудесата намаляват. Това създават напрежение. Хората очакват държавата да им помогне."

Къде е турската армия, попита Велев и уточни, че това е втората по големина армия в НАТО и "това е вероятно грешка на президента".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com