„Зона за национална сигурност“ ще бъде създадена в Турция

1598
„Зона за национална сигурност“ ще бъде създадена в Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган скоро популяризира нов израз, за да опише стратегията на Турция за националната й сигурност. След последното си пътуване до Азербайджан той каза пред репортери, че Анкара създава „зона за сигурност“ в своя защита. Ердоган добави, че Нагорни Карабах е един от компонентите на тази зона, съобщава БГНЕС. Ето какво точно каза президентът на Турция: „През последните дни пътувах до Шуша, за да споделя с нашите братя и сестри тяхната радост. Ако Турция не успее да създаде стабилна зона за сигурност извън своите граници, нито ще имаме мир, нито благосъстояние вътре в страната си”.

В същото изявление Ердоган обяви, че „сега се подготвяме да предприемем нови стъпки, прилагайки същия подход на други места“. Нека дешифрираме това изречение. Някои експерти предположиха, че Ердоган може да е намекнал за подкрепа на Турция в бъдещи военни операции - както направи това за Азербайджан в Нагорни Карабах. Други твърдят, че администрацията може да се стреми да сключи нови двустранни споразумения със съюзниците на Турция, подобни на Декларацията от Шуша. Второто обяснение изглежда по-правдоподобно.

Ердоган пак поиска зона за сигурност в Сирия, никой не го подкрепя

Турският президент Реджеп Ердоган огласи плановете за създаване на „зона за сигурност”, която той предлага да бъде създаден...

Декларацията от Шуша укрепи сериозно двустранните отношения между Турция и Азербайджан в много отношения. Най-важното е, че това е пакт за отбрана: „Страните се ангажират да си помагат взаимно, в съответствие с Устава на ООН, ако независимостта, териториалната цялост или сигурност на една от страните е застрашена или атакувана от трета държава или държави“. Чрез този абзац Турция и Азербайджан, които са стратегически партньори, естествено се превърнаха в гаранти един за друг. Тази фраза е важна, защото същото се случи с Катар, Либия и дори Сомалия.

Изданието припомня, че Катар беше изолиран поради напрежението в Персийския залив и доскоро блокиран от съседите си. Това беше труден период за правителството на страната. По това време Турция подкрепи Катар, създавайки там военна база и помагайки на Доха да преодолее кризата. Военната ситуация в Либия беше далеч по-сложна. Либийската столица Триполи беше подложена на атака от генерал Халифа Хафтар, който се опита да свали законното, признато от ООН правителство. Турция направи стратегическа стъпка, като подписа споразумение за сигурност с Либия, което обърна баланса на силите.

Не на последно място, Турция помогна на хората в Сомалия, които светът до голяма степен беше забравил като подкрепи усилията на страната за борба с тероризма. Тези примери ясно показват, че Турция се опитва да създаде „зона за сигурност“, която обхваща Персийския залив, Северна Африка, Източна Африка, Източното Средиземноморие и Кавказ. Трябва да се вземат предвид и традиционните отношения на Турция с кипърските турци, заедно с нейното военно присъствие в Сирия и северните провинции на Ирак.

Зоната за сигурност, създавана от Турция има за цел да насърчи политическата, социалната и икономическата стабилност на нейните съюзници. С други думи, страната „изнася” стабилност и сигурност в тези държави и региони. В същото време турските политици работят в тясно сътрудничество с местните, които международната общност счита за легитимни, спазвайки международното право. Турските войски са разположени в различни държави и региони по искане на тези правителства и общности. И накрая, Турция се стреми да заздрави това сътрудничество чрез политически, икономически, социални и военни споразумения.

Турция няма да съдейства на коалицията в Сирия без зона за сигурност

Създаването на зона за сигурност в Северна Сирия не е окупация на тези територии. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия