5 вина, с които да си направим винен бар вкъщи и да посрещнем Великден

9363
5 вина, с които да си направим винен бар вкъщи и да посрещнем Великден
Снимка: iStock/Gulliver

Да имате свой собствен винен бар вкъщи? Звучи трудно, но ви уверяваме, че това е напълно постижимо, особено когато се наслаждавате на времето вкъщи.

Представяме ви 5 основополагащи сорта вино, които са не само must-have за вашия винен бар, но и страхотен завършек на перфектния великденски обяд със семейството.

1. Совиньон блан

Прочутият Совиньон блан! Роден във Франция, отглеждан в Нова Зеландия, САЩ, Чили и други краища на света, този див, пикантен и непредсказуем сорт може да ви изненада приятно в много аспекти. Смело можем да заявим, че Совиньон блан може да допълни много ястия, да обогати вкусовете и да им придаде интересна и закачлива нотка. Когато става въпрос за съчетаването на този сорт с храна, запомнете едно - подправки. Совиньон блан обожава ястия с подправки, а хубавото е, че в българската кухня се използват много такива. Този Великден е перфектното време да отворите бутилка Совиньон блан. Смело ви препоръчваме да заложите на това с Quantum Совиньон Блан. Неговата приятна свежест и сочност, аромати на коприва и прясно окосена трева ще бъдат в перфектно допълнение към зелената ви великденска салата и ястията, богати на подправки. Не забравяйте да запазите и една бутилка за вашия винен бар!

2. Шардоне

Много хора го наричат Кралят на белите сортове! Също така много хора казват, че най-доброто Шардоне идва от Франция, но истината е, че то намира своята винена сцена и в много други държави, както и в България. Българските производители са овладели много добре този така многообразен сорт. Този Великден спокойно можете да заложите на българско Шардоне, като например това на Bolgare Шардоне. Вкусовете на този сорт по принцип могат да варират от цитруси, лайм, праскова до ванилия, а дори и ябълков пай. Когато Шардонето отлежава в дъб, то придобива масленост и хрупкавина. Във вашия винен бар задължително трябва да присъства Шардоне от двата типа - отлежало в дъбови бъчви и отлежало в неръждаема стомана. Но има и нещо още по-интересно - бленд между Совиньон блан и Шардоне в лицето на Boutique Collection е най-доброто от двата свята! Време е за прекрасна вечеря с любим човек вкъщи.

3. Розе

Вашият винен бар няма да е завършен без поне една бутилка розе. И точно тук е мястото да ви препоръчаме Parаdiso Mediterraneo Розе, което е родено в южна Франция. Със сигурност трябва да го опитате, защото това вино ще ви заплени с по-плътното си тяло и ароматите на свежи горски плодове, ягоди и череши. Сомелиерите го препоръчват към ястия с морски дарове, но ние ви го предлагаме и с агнешкото, което е основното на нашата великденска трапеза. Все пак имайте предвид, че това розе с чисто агнешко месо не би било най-удачната комбинация, но пък за сметка на това смело можете да го сервирате като допълнение към вашата агнешка дроб сърма този Великден.

4. Мерло

Мерло е много обичан по света сорт заради неговите закачливи аромати на череша, сливи, млечен шоколад и ванилия. В България този сорт е много разпространен, а българските производители все по-умело успяват да уловят духа му в своите бутилки. Представете си пролетна вечер вкъщи, на село в градината, аромат на прясно изпечено месо, картофки и традиционни български разядки. За тази перфектна картинка вкъщи ви препоръчваме Мерлото на Bolgare, което е запечатало в себе си българския дух и местния прочит на този невероятен сорт.

5. Каберне Совиньон

4 великденски ястия и техните перфектни винени партньори

    Винените ценители обичат да казват: „Няма лошо вино. Има вино, съчетано с неправилната храна“. Затова...

През 17ти век някой някъде съчетава лоза Совиньон блан и лоза Каберне Фран и получава Каберне Совиньон. Радваме се, че това се е случило, защото определено е must-have сорт за вашия винен бар. Каберне Совиньон има високо ниво на танини (онова нещо в червеното вино, което дава структурата на виното и е добра предпоставка за неговото благородно отлежаване във времето. Каберне Совиньон успешно ще партнира на всякакви видове червени меса, сосове и ястия, богати на вкусове. Тази пролет заложете на класическия български гювеч и на бутилка Quantum Каберне Совиньон. Уверете се, че продуктите, които закупувате за вашето ястие са от местни производители, защото има една неписано правило в сомелиерството и то е - местните вина трябва да бъдат съчетани с местна храна! Не забравяйте да съхраните и една бутилка във вашия винен бар за по-късно!

Това са пет основни винени сорта, които препоръчваме за вашия винен бар вкъщи. Не забравяйте да ги съхранявате на място без пряка слънчева светлина и по възможност в хоризонтално положение, за да запазите уникалните им вкусове и аромати!

Наздраве!

Автор: Теодора Илиева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КУЛИНАРНИ ИЗНЕНАДИ - #ВКЪЩИ:

Готви умно – от върха на езика до дъното на сърцето

Лек десерт с вкус на есен

Бургер билдинг или един вкусен финал на седмицата

Виенска баница с череши

Шоколадов тарт без печене с бисквити Престиж Мюсли

Ванилов сладоледен сладкиш с вафли "Троя"

Петя Поповянска: Храната за мен е нещо специално, а Черно море е новото ми ВКЪЩИ

3 неочаквано вкусни рецепти с маргарин (ВИДЕО)

Покани лятото на своята трапеза

Силата и бирата е с теб - идва междузвездна напитка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готви умно – от върха на езика до дъното на сърцето
Готви умно – от върха на езика до дъното на сърцето

Врата на кухнята не се отваря никога внимателно, винаги някаква страст и глад за нещо ни води натам. В нашия случай гладът не е само физически и страстта...