30 дни арест за шефа на Спецпрокуратурата в Северна Македония

1745
Снимки: БГНЕС

Сециалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста за 30 дни, след като съдът прие искането на прокуратурата. Веднага след заседанието Янева е била прехвърлена в ареста на затвора в "Шутка". Днес тя ще може да присъства на погребението на майка си, която почина вчера.

В същия ден Янева беше задържана, а офисите и дома й претърсени при спецакция на полицията във връзка с аферата "Рекет". Главният прокурор на Републиката Любомир Йовевски съобщи съобщи, че има достатъчно данни, че "Катица Янева е извършила злоупотреба с власт" при скандала с цел облагодетелстване.

Тя е заподозряна, че е злоупотребила със служебно положение и е повлияла за освобождаване от ареста на бизнесмена с македонски и български паспорт Йордан (Орце) Камчев, обвиняем по гледано от нейната институция дело "Империя" - за пране на пари.

Другото подозрение е за незаконно облагодетелстване в сериозен размер (в случая 1.5 млн. евро) - подкуп, получен от двама бизнесмени чрез които заподозреният Йордан Камчев е стигнал до Янева.  Ако бъде обвинена и осъдена, тя може да получи най-малко 3 години затвор.

Всичко за аферата "Рекет", която разтърси Северна Македония и дори предизвика сериозни дебати за падане на правителството на Зоран Заев, както и скандални записи от разговорите между обвиняемите, можете да намерите тук.

Шефът на Специалната прокуратура в Северна Македония е в ареста (ВИДЕО)

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната прокуратура в с...

Има и българска връзка в случая - Йордан (Орце) Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Кой е Йордан Камчев?

Той беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com