Ахмети отрече за постигнато съгласие с Груевски за двуезичността

916
Ахмети отрече за постигнато съгласие с Груевски за двуезичността

Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети опроверга информациите, които бяха разпространени вчера, че неговата партия е постигнала "принципно съгласие с ВМРО-ДПМНЕ" относно двуезичността в западната ни съседка.

"Нито една неофициална информация, която бе разпространена, е точна. Нашият лидер Али Ахмети съобщи, че договорът ще бъде прозрачен и обществото ще бъде информирана за него", се казва в кратко съобщение от ДСИ.

Припомняме, че вчера местната телевизия "Телма" съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и ДСИ на Али Ахмети са постигнали "принципно съгласие" около въпроса за двуезичността в страната.

"Телма" се позовава на източници от участници в преговорите между двете формации и твърдеше, че двете партии са постигнали съгласие да няма промяна в Конституцията, а чрез промени в законодателството да се разреши ползването на езиците, предаде БГНЕС.

От ДСИ са съобщили, че тяхната цел "е да се сложи край на политическата криза в страната чрез сформиране на ново правителство".

Според Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ през следващите дни ще се стигне до по-интензивен диалог между Груевски и Ахмети.

Груевски трябва да информира президента най-късно на 29-ти януари дали е успял да създаде мнозинство в парламента за сформиране на нов кабинет.

БГНЕС припомня, че лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев днес отново повтори, че Груевски няма да може да получи мнозинство в парламента и ще бъде принуден да върне мандата. Според Заев той ще сформира новото македонско правителство.

На предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи - двама депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com