Албанският председател на македонския парламент се закани да направи правителство

1437
Албанският председател на македонския парламент се закани да направи правителство
Снимка: БГНЕС

Ако македонският президент откаже да даде мандат за съставяне на ново правителство на Зоран Заев, тогава парламентът ще състави новия кабинет. Това каза новият председател на македонския парламант Талат Джафери, чийто избор се смята за нелегитимен и в нарушение на македонската конституция и законите на страната от ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. ВМРО-ДПМНЕ има най-много депутати - 51 в 120-местния парламент, припомня БГНЕС.

Джафери беше избран на 27-ми април с гласовете на депутатите от СДСМ и тези на албанските формации. След това се стигна до нахлуването на протестиращи в парламента, които се сбиха с депутати. При сбиването бяха ранени над 100 души, включително лидерът на македонските социалисти Зоран Заев.

Заев: Македония няма да е двунационална, България е наш голям приятел

Република Македония няма да бъде двунационална държава. Няма да променям държавните символи. България винаги е имала принципна позици...

"Срокът за връчване на мандат започва да тече в момента когато парламентарното мнозинство представи правителствената програма и предложението за състав на кабинета до председателя на парламента", каза Джафери в интервю за местната телевизия "21tv". "Ако президентът Иванов продължи да упорства и не връчи мандат, тогава парламентът има изключителни правомощия за съставяне на правителство", каза още Джафери.

Вчера бе първият работен ден на Талат Джафери като председател на Народното събрание. Веднага след като влезе в кабинета той сложи и албанското знаме на бюрото си.

Протестите не спират

Снощи в Македония се проведе 66-ти поред протест срещу т.нар. албанска платформа. Участниците в него отново призоваха за провеждането на предсрочни парламентарни избори. Според тях това е единственият начин за изход от политическата криза и отхвърлянето на "албанскката платформа", която предвижда промяна на македонската конституция и въвеждането на албанския като официален език в страната. Протестите, които започнаха в края на месец февруари, се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония".

15 души са обвинени за инцидента в македонския парламент

До прокуратурата в Скопие са предадени материалите за 15 лица, за които се твърди, че са участвали в нападението на македонския парламе...

"В момента сме свидетели на незаконен строеж, който получава подкрепата на мощни бюрократи от Европа. Обектът бе издигнат много бързо, но ще си остане незаконен. Този строеж може да бъде узаконен само и единствено от страна на гражданите по време на избори. Дори и да не искат, един ден ще трябва да чуят гласа на народа, който ще победи", каза един от лидерите на сдружението Богдан Илиевски.

"Предупреждавахме за опасността от създаването на двунационална държава...Необходими са сто хиляди по улиците на града. Ние сме длъжни да възстановим свободата в Македония и това може да стане чрез избори", добави Борис Дамовски от "За единна Македония".

Делото срещу Заев

Иначе днес (4 май) лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев и потенциалент бъдещ премер на Македония ще се изправи пред съда по делото "Подкуп".

Радев: Имам гаранции, че ЕС ще се занимае с Македония много сериозно

Президентът Румен Радев съобщи, че днес е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС п...

В обвинението пише, че като градоначалник на Струмица Зоран Заев е поискал подкуп от бизнесмена Иван Николов за получаването на разрешително за строеж и приватизацията на терен. През май 2015 година се появи и видеозапис, на който се вижда как Заев иска рушвет от Николов - по 2 евро на кв.м. или общо 162 924 евро. Половината от сумата трябвало да вземе лично Заев, а другата е била предназначена за строителството на църква в Струмица. До момента заседанията по това дело бяха отлагани многократно. Днешнто заседание трябва да се проведе в "Основния съд в Скопие 1".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com