Анадолската агенция: Джамал Хашоги е бил удушен, а тялото му - разчленено

5805
Анадолската агенция: Джамал Хашоги е бил удушен, а тялото му - разчленено
Снимка: Getty Images/Guliver

Журналистът Джамал Хашоги е бил удушен малко след влизането му в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Това предаде турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, разкривайки повече подробности около знаковото убийство на Хашоги, което доведе до сериозно геополитическо напрежение. 

По данни на прокуратурата на Истанбул малко след убийството тялото на саудитеца е било разчленено, след което отделните парчета от него са били унищожени, отбелязва Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

Убийството на журналиста не би могло да се осъществи без инструкции от власти „по високите нива“ в Саудитска Арабия. Това заяви говорителят на управляващата партия в Турция Йомер Челик. "Кой е дал командата? Това не е действие, което може да се извърши без инструкции от високопоставени служители в Рияд", посочи още Челик.

САЩ обмислят нови ограничения заради убийството на Хашоги

Съединените американски щати обмислят допълнителни мерки против лицата, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за...

Атаката срещу извършителите на престъплението беше продължена и от държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео, който определи убийството на Хашоги като нарушение на международното право, пише още БГНЕС.

Помпео обаче подчерта, че иска да запази съществуващия от десетилетия съюз със Саудитска Арабия и категорично отказа да критикува престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който консолидира властта. "Това, което се случи, е ужасно нещо", каза по-рано Помпео. "Убийството на Джамал Хашоги в консулството в Турция нарушава нормите на международното право. Това е много, много ясно", коментира държавният секретар. Неговите забележки дойдоха, когато главният прокурор на Турция каза, че Хашоги, който живееше в самоналожено си изгнание в предградие на Вашингтон, е удушен веднага щом е влязъл в консулството, а тялото му е било разчленено.

Помпео, който не беше директно попитан за турските констатации, заяви, че САЩ "няма да разчитат на други", а ще "развият свой модел на обстоятелствата" въз основа на получаваната от тях информация.

По-рано саудитският принц Мохамед бин Салман обеща да накаже всички „престъпници”, виновни за убийството на Хашоги, докато Турция призова за бързо разследване на деянието. Говорейки на бизнес форум в Рияд, принц Салман заяви: „Престъплението беше болезнено за всички нас, саудитците, и никога няма да има разрив в отношенията ни с Турция".

Турция настоява за бързо разследване на убийството на Хашоги

Турция поиска разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги да приключи "колкото е възможно по-скоро", след като главният про...

Междувременно Съединените американски щати обмислят допълнителни мерки против лицата, замесени в убийството на саудитския журналист. Това заяви заместник-говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино по време на брифинг пред репортери. Досега САЩ блокираха само визите на съответните заподозрени.

Actualno.com припомня, че Джамал Хашоги, кореспондент на американското издание The Washington Post, изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи необходимите документи, за да се ожени за годеницата си – турска гражданка. Седмици наред Рияд отричаше да знае нещо за съдбата му.

Хашоги емигрира в Съединените щати през 2017 година, за да избегне арест в родината си. Журналистът открито критикуваше някои от политиките на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и особено намесата на Рияд в Йемен.

* Новината е обновена в 19:18 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com