Анкара още не е приела прилагането на сделката за реадмисия на мигранти

844
Анкара още не е приела прилагането на сделката за реадмисия на мигранти
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Турското правителство още не е приело финалното решение за прилагането на споразумението за реадмисия на нелегални мигранти. Европейската комисия (ЕК) все още очаква от правителството на южната ни съседка да направи това, въпреки че условията за прилагането му са налице.

Проблемът с неприетите обратно мигранти от Турция ще бъде допълнително обсъден с българските власти, съобщава БНР, позовавайки се на говорител на ЕК.

Ердоган заплаши Европа: Ще си платите за това, че подкрепяте терористи

Турската нация ще накара Европа да си плати за това, че подкрепя терористи. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, критикувайки ...

"Знаем за ситуацията и бяхме сезирани по въпроса. Ще го обсъдим допълнително с българските власти, но съществува и двустранно споразумение между България и Турция, което е в сила", заяви говорителят по миграцията на Еврокомисията Наташа Берто по повод думите на министър-председателя Бойко Борисов, че Турция отказва да приеме обратно 200 нелегални мигранти

Вчера на Съвета по външни работи в Люксембург министър Даниел Митов също е съобщил, че турската страна не изпълнява задълженията си по новото споразумение с ЕС за реадмисия на граждани на трети страни. То трябваше да влезе в сила от 1 юни, но Наташа Берто уточни, че още се очаква решение на правителството в Анкара.

"Всички условия за изпълнението на реадмисията вече са на лице, въпреки че Министерският съвет на Турция остава да приеме решение за прилагането на споразумението. Очакваме този последен етап", каза Берто.

Същевременно според Турция отрече да е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци. От Главна дирекция по миграцията към Вътрешното министерство в Анкара отхвърлиха информацията, че от сряда миналата седмица насам страната е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци съгласно споразумението за реадмисия и е върнала 200 мигранти.

В турските медии няма официални коментари за прекратяването на реадмисията на бежанци

В турските медии няма коментари, обвързващи споразумението за реадмисия на бежанци с България и отказа на София да участва заедно с Анк...

Според сделката между ЕС и Турция от 18 март тази година, Турция се ангажира да предотвратява появата на нови сухопътни маршрути за незаконна миграция и да си сътрудничи за тази цел с България.

България бе първа сред страните от ЕС, която в началото на май подписа двустранно споразумение с Турция за реадмисия, като част от плана за овладяване на бежанските потоци към Европа през Балканския коридор. Турция започна да приема стотици върнати мигранти от Европа още преди споразумението да влезе в сила (което се очакваше да стане на 1 юни), с идеята че месец по-късно турските граждани ще започнат да се движат безвизово в Шенгенското пространство - като основно предусловие по договора. Това не се случи основно заради категоричния отказ на турското правителство да промени антитерористичното си законодателство, за което настоява ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com