Арести в Скопие и Атина заради новото име на Македония

1571
Арести в Скопие и Атина заради новото име на Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

17 ранени, 10 от които полицаи, и 26-има арестувани - това е резултатът от снощните сблъсъци между македонските органи на реда и антиправителствени демонстранти пред сградата на парламента в Скопие. Македонското МВР съобщи, че за да се предотврати насилствено нахлуване в Собранието е употребен сълзотворен газ.

Кабинетът на Зоран Заев одобри проектозакон за ратификация на договора с Гърция за новото име - Република Северна Македония. Проектът се очаква да бъде внесен в парламента утре.

Гръцкият външен министър: По-добре Македония да ни е приятел, отколкото да стане Велика България

Гръцкият външен министър Никос Кодзияс заяви, че правителството на страната му има предвид всички възможни варианти за развитието на си...

В София, в рамките на конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите от Европейския съюз, македонският външен министър Никола Димитров припомни, че Скопие очаква покана за присъединяване към НАТО и дата за начало на преговори за еврочленство.

„Чакаме пред вратата на ЕС и НАТО твърде много години. За нас е важно да знаем, че веднъж намерили ключа, няма да има друга врата, която да бъде затръшната в лицето ни“, каза Димитров.

В гръцката столица Атина тази сутрин е бил арестуван депутатът от крайнодясната партия „Златна зора“ Константинос Барбарусис, който се укриваше от петък, когато призова от парламентарната трибуна за военен преврат заради договора за името на Македония. Прокуратурата го обвинява в държавна измяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com