Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атина се обърна към ЕК заради символичното "погребение на Гърция"

20 януари 2012, 16:02 часа • 6220 прочитания

Атина се обърна към Европейската комисия заради провокацията на Скопие на карнавал в македонското село Вевчани, когато беше пресъздадено символичното "погребение на Гърция", съобщава в електронното си издание гръцкият в. "Нафтемборики".

На карнавала, състоял се на 13 и 14 януари в Югозападна Македония, Гърция е била погребана с ковчег и некролог, а гръцкото знаме е било подпалено. На събитието, което се организира всяка година по случай настъпването на новата година по Юлианския календар, са присъствали македонски министри и посланици.

Гръцкият евродепутат Георгиос Кумуцакос е отправил въпрос към Европейската комисия във връзка със случая. Той е посочил, че действиятя на Скопие почти са съвпаднали с подновяването на преговорите между двете държави под егидата на ООН по спора за името. Гръцкият евродепутат е отправил питане дали ЕК е запозната със случая, дали ще реагира и дали смята, че подобни провокативни действия подкопават перспективите за постигане на успех в трудните преговори за името. Гърция вече изпрати простестна нота до Скопие, в която проявата се определя като "провокативна" и "обидна".

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес