Балканите не вярват на своите политици

32041
Балканите не вярват на своите политици

Балканските народи не вярват на своите политици. Това сочи проучване, проведено в шест страни от Западните Балкани, предаде БГНЕС.

Изследването е осъществено от Асоциацията за политика и има за цел да установи кои институции се ползват с най-голямо доверие. Отговорите силно се различават.

Анкетираните в Сърбия и Македония посочват армията за най-надеждна институция в държавата. В Босна и Херцеговина и Косово хората имат най-голямо доверие в телевизиите и останалите медии.

Албанците посочват НАТО като институция, в която са най-сигурни, а черногорците, изненадващо, смятат образователната система за най-надеждна.

"Определянето на най-надеждната и най-малко надеждната институция в дадена държава е от ключово значение за тези, които работят в посока реформи в тези институции. Така се получават позитивни примери и в същото време помага да се разбере кои институции имат най-голяма нужда от реформи", казва Джеф Ловит, изпълнителен директор на Асоциацията за политика.

Мария Вуксанович от Центъра за Демокрация и човешки права, неправителствената организация провела проучването в Черна гора, не смята за изненадващо, че политиците получават неодобрение.

"Освен липсата на прозрачност и отчетност на политическите партии, гражданите не смятат, че партиите работят за благото на всички, а само в полза на симпатизантите и членовете си. Ето защо хората търсят други начини за събиране. Това е и причината за увеличението на броя на политическите въздържатели и уличните протести", казва тя.

През последните седмици Босна и Черна гора са разтърсени от масови протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани