Балканските държави с очаквания към българското председателство

3229
Балканските държави с очаквания към българското председателство

Ние имаме готовност и очакване по време на българското председателство на ЕС да получим окончателно дата за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза.

Това каза македонският президент Георге Иванов.

"Това е един дълъг и мъчителен процес, но администрацията ни има готовност за това. Проблемът е в Гърция, която ни блокира още в самото начало на този процес", каза още Иванов.

Държавният глава на югозападната ни съседка очаква по време на следващата среща на върха на НАТО Република Македония да стане и пълноправен член на Северноатлантическия пакт.

"Надявам се в периода, който идва, структурите на НАТО повече да не бъдат заложници на една-единствена държава-членка на пакта, която се интересува само и единствено от собствените си интереси, а не от интересите на НАТО и от състоянието в целия регион. Ние очакваме по време на предстоящата среща на върха на НАТО това нещо да се случи и Македония най-накрая да бъде член на НАТО", каза още Георге Иванов по време на визитата си на казармата Чойлия.

"Русия отново се завърна в региона. Тя иска да докаже, че има политическо и военно надмощие над ЕС и както това е ставало много пъти в историята досега, стратегическите конфликти да се водят на Балканите. Европа е длъжна да превъзмогне този конфликт". Това от своя страна каза лидерът на Демократическата партия на социалистите /ДПС/ в Черна гора Мило Джуканович пред холандското издание "De Trouv".

"Съвременната ни история доказа, че Балканите сами не могат да запазят стабилността си. Брюксел е локомотивът носещ отговорност за стабилността в Европа, както скоростта, с която се движи влакът. Брюксел носи отговорност и не може да остане безразличен, когато има опасност последният вагон да се откачи и да не се знае в каква посока ще се движи локомотивът", казва още Джуканович.

Според него "Балканите винаги са били на кръстопът между Запада и Русия, където цари възпламеняващ национализъм". "Тази част от региона може би е задънена улица за ЕС, но непрекъснато е под ударите на трети страни. И поради тази причина лично съм много загрижен", казва още Джуканович, който контролира политическият живот в малката балканска страна през последните 25 години, предаде БГНЕС.

Лидерът на ДПС е убеден, че е имало както руска, така и сръбска намеса в опита за държавен преврат, при който е било планирано и неговото убийство по време на извънредните парламентарни избори в Черна гора през месец октомври 2016 г.

"Сред приоритетите на България, която застава начело на ЕС от днес, е тя да поведе Западните Балкани към Брюксел", каза още Мило Джуканович.

Банов: Няма бутафория с НДК и председателството

В нищо не сме бутафорни, в НДК в момента няма никаква бутафория. Това коментира министърът на културата Боил Банов, който показа изцяло...

Според него проблемите на Балканите са същите както по времето на Дейтънското мирно споразумение преди 22 години. "Босна и Херцеговина не функционира както трябва. Преговорите между Сърбия и Косово вървят прекалено бавно, а Македония е напълно парализирана по пътя й към ЕС. Брюксел е длъжен да побърза, защото ентусиазмът за Европа ще изчезне на Балканите", заяви в заключение черногорският лидер .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com