X
 
 

Бившият хърватски президент: Учим се на корупция от училище

505 0
Бившият хърватски президент: Учим се на корупция от училище
Снимка: Пресслужба на Президентството
Корупция, сексизъм и фалшиви новини - това са причините досегашният президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович да не спечели втори мандат, според самата нея.

Грабар-Китарович видя сериозни проблеми в медийното отразяване на кампанията ѝ и се оплака, че има пълен хаос при медиите, пише EurActiv. Но наблюдатели парират оплакванията на Китарович, посочвайки, че тя е давала много популистки обещания - например средната месечна заплата в Хърватия да стане 8000 евро, т.е. над 10 пъти повече, отколкото е сега.

Същевременно, според The Guardian бившият президент обявила, че корупцията в хърватското общество започва още в училищата, където децата, които преписват и мамят на тестове, се приемат като герои.

"За тези, се представят добре на тестовете, се казва, че са зубрачи, а тези, които мамят и преписват, са герои", каза тя на пресконференция в Загреб, предаде БГНЕС.

Нетаняху се оттегли от 4 министерства, но остана премиер

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, на когото са повдигнати обвинения в корупция, обяви, че освобождава всички министерски постове, к...

"Там започва корупцията, сред децата. Те търсят начини да измамят системата и не става въпрос само за политика", заяви Китарович, за която The Guardian твърди, че е била изключена от основните правителствени решения по време на мандата си от правителството на Иво Санадер, осъден на 6 години затвор за приемане на подкуп от 10 милиона евро за продажба на акциите на хърватската национална електрическа компания "ИНА" на унгарската компания "МОЛ". Китарович отрича да е знаела каквото и да е за случая, а подробности за него можете да си припомните в тази статия!

"Често дори не сме наясно какво всъщност представлява корупцията. Когато отидете на лекар, всички очакват да донесете поне цветя, шоколад или нещо подобно. Това са обичайните нрави. Светлина в тунела за мен са младите хора, които напуснаха Хърватия в различни чужди страни и които ще се върнат и ще внесат от там различно етично и работно отношение и ние ще печелим от това", обясни Грабар-Китарович.

Според Евробарометър, 59% от хърватите смятат, че корупцията застрашава ежедневието им. Най-много от всички членове на ЕС, 16 на сто от хърватите, смятат, че са били изложени на корупция.

Кой е новият президент на Хърватия - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители