Босна и Херцеговина поиска САЩ да увеличат военното си присъствие в страната

1694
Босна и Херцеговина поиска САЩ да увеличат военното си присъствие в страната
Снимка: Pixabay

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез поиска от Съединените щати да увеличат военното си присъствие в Босна и Херцеговина, след като босненският сръбски лидер Милорад Додик обяви, че ще предприеме допълнителни стъпки, за да спре пътя на Босна и Херцеговина към членство в НАТО, съобщи Хина.

Хелез е на посещение в САЩ тази седмица и от министерството на отбраната съобщиха днес, че се е срещнал с координатора на Съвета за национална сигурност Кара Абъркромби във Вашингтон, като я е помолил за по-силно военно присъствие на САЩ в Босна и Херцеговина и е изразил загрижеността си относно възможното въздействие на войната в Украйна на ситуацията на Балканите. Абъркромби е информирала Хелез, че ще отнесе искането му до Пентагона за разглеждане.

30 години след войната: Минните полета в Босна още крият опасност

Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините и експлозивните устройства все още носят смъртна опасност за населениет...

Председателят на тричленното председателство (президентството) на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович, която е представител на босненските сърби, действайки по заповед на Додик, наскоро наложи вето на провеждането на съвместно военно учение със САЩ в Босна и Херцеговина през май, заявявайки, че тя ще откаже да даде съгласие за учения с държави-членки на НАТО в Босна и Херцеговина, докато не бъде включена и сръбската армия в тях. По-рано тази седмица Цвиянович заяви, че нейното вето върху всякакви военни учения в Босна и Херцеговина ще остане в сила, докато продължава войната в Украйна. 

Следете развитието на войната в Украйна тук

САЩ ръководеха водена от НАТО военна мисия в Босна и Херцеговина, създадена през 1995 г. за изпълнение на Дейтънското мирно споразумение. Първоначално американските войски съставляваха мнозинството от силите АйФор (IFOR). Преименувана на стабилизационни сили ЕсФор (SFOR), мисията продължи до 2004 г., когато беше поета от ЕС, който създаде операция Алтея. Контингентът на ЕС (EUFOR) в момента наброява 600 войници на ЕС, предаде БТА.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната там през 1995 година, Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Блинкен: Додик върви по пътя на Путин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сравни политиката на босненския сръбски сепаратистки лидер Милорад Додик с тази на издирвания...

Американската армия присъства в Босна и Херцеговина само символично чрез щаб на НАТО, създаден през 2004 г., който има консултативна роля и чиято основна задача е да помогне на страната да извърши реформа в отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани