Българите в Босилеград бойкотираха изборите

1518
Българите в Босилеград бойкотираха изборите

Днес в Сърбия се провеждат предсрочни избори, на които трябва да гласуват и българите в Западните покрайнини.

Демократичният съюз на българите обяви, че няма да участва на изборите в Босилеград поради съмнения за фалшификации и предрешен изход.

Това съобщи за БГНЕС Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград.

В Босилеград българите се борят за учебници на български език

Проблемите на българското малцинство в Сърбия са основно заради това, че от 1987 г. основното училище в Босилеград не се изучава бълг...

В града ще се гласува в 31 избирателни секции с 3 бюлетини за местните избори. Право на глас имат 8 066 граждани. Демократичният съюз на българите обяви, че няма да участва на изборите поради съмнения за фалшификации и предрешен изход.

Причината е, че досегашният кмет на Босилеград и председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия Владимир Захариев бе обвинен от Републиканската избирателна комисия във фалшифицирането на 3 957 от необходимите 10 000 декларации на граждани за подкрепа на избирателната му бюлетина на парламентарните избори.

На местните избори в града той участва от името на Демократичната партия на Сърбия на д-р Воислав Кощуница и даже е претендент за кмет пети мандат.

В Босилеград изборите се провеждат в напрегната обстановка. В дните за размисъл имаше леки инциденти за провеждане на предизборна агитация. До 14.00 часа са гласували около 35% от имащите право на глас.

Българите от Западните покрайнини молят държавата да възроптае срещу сръбски исторически лъжи

Културно-информационният център на българите в град Босилеград, Западните покрайнини, настоява българските институции да вземат отнош...

Освен в Босилеград българите гласуват и в Цариброд. Там са разкрити 23 избирателни секции. Право на глас имат 8 770 граждани, които избират между 20 бюлетини на парламентарните и 7 бюлетини на местните избори. Въпреки че в Цариброд живеят предимно българи, само една българска малцинствена партия - Демократичната партия на българите на Небойша Иванов ще се бори за доверието на царибродчани.

Днес в Сърбия се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това са 11-тите парламентарни избори след въвеждането на многопартийна система през 1990 г., седмите предсрочни в страната и третите за последните няколко години.

Гласуването започна в 7.00 часа местно време в 8300 избирателни секции, които ще бъдат затворени в 20.00 часа. Първите предварителни резултати от гласуването ще бъдат известни около 22.00-23.00 часа, а окончателните трябва да бъдат обявени не по-късно от 96 часа след края на гласуването, което означава до 20.00 часа местно време на 28 април. За честността на настоящите избори следят 1687 вътрешни и 196 международни наблюдатели.

За 250 места в Скупщината (парламента) ще се борят 3270 кандидати, представени в 20 партийни листи. За да влязат в парламента партиите и коалициите трябва да прескочат 5% бариера. Депутатите се избират за срок от 4 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com