Българо-македонската експертна комисия не стигна до единомислие за учебниците

5353
Българо-македонската експертна комисия не стигна до единомислие за учебниците
Снимка: iStock

Българо-македонската експертна комисия не стигна до единомислие за учебниците. Това съобщиха двамата съпредседатели на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев на проведена онлайн пресконференция с български и северномакедонски журналисти.

На 3 и 4 декември 2020 г. беше проведено видеоконферентно заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Ако македонците искат да избягат от сръбския Биг Брадър, сега е моментът

Великосръбската доктрина винаги е включвала покровителствено отношение към Македония. Днес тя намери проявление в изказването на предсе...

Нейната цел беше да изгради единно становище между двете държави.

"11-ата поред среща е нулева, няма направена стъпчица напред", обяви проф. Ангел Димитров, който е бил и посланик в Скопие от 1992 до 2001. По думите му след деветата среща членовете на комисията от Северна Македония са отказали да подписват протоколите, като са настоявали да се ползва прилагателното "македонски".

Според него блокирането на това подписване на протоколите донякъде поставя под съмнение работата на комисията. "Защото без документи, които ясно отразяват какви дискусии са водени и какви решения са взети, нещата изглеждат несигурни и подсказват нежелание да се работи интензивно и резултатно", каза проф. Димитров. По думите му тази нова позиция е част от едно ново политическо поведение, свързано с опит за дискредитиране на България, което започна в Република Северна Македония.

"Нашите бележки бяха около 14 точки, в момента сме на четвъртата, свързана с цар Самуил - изцяло безрезултатна. За съжаление, дори показа отстъпление от подготвен текст до двете правителства за съвместно честване на тази историечска личност", каза проф. Димитров.

„Имаме качествено различен подход към интерпретацията на миналото и по-точно за края на Първото българско царство. Има един общ език – уважение към историческите източници. Всички източници говорят за българска държава, български цар, какъвто е Самуил. Има писмени и епиграфски паметници“, посочи още Димитров.

Брюксел: Няма надежда за преговори тази година заради българското вето

Високопоставени дипломати от държави-членки на ЕС потвърдиха, че почти сигурно Северна Македония ще бъде блокирана от България за прего...

„Непрекъснато се подменят тезите, непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на Македония. Всички тези внушения са непродуктивни. Забележките са само до историята. Не трябва да се спекулира със страстите и емоциите на хората“, каза проф. Димитров.

Проблемът с прилагателното "македонски" е в това, че не се съгласяваме в кой контекст може да се употрябава и в кой не трябва съгласно Преспанския договор", каза съпредседателят от страна на РСМ проф. Драги Георгиев. По думите му дискусията е била академична и многослойна, но той също е съгласен, че няма резултати.

"Проблемът с цар Самуил няма как да се реши докато не седнем да коментираме въпроса като две европейски държави. България и Северна Македония не трябва да са заложници на история. Трябва да седнем и да се разберем, но това трябва да се прави настрани от политиката и историята да говори. Политизирането на историята няма да доведе до никакво решение. Историческите факти трябва да са винаги първи", посочи проф. Георгиев.

"Засега остава проблемът с приагателното "македонски". Надявам се да се намери решение", каза още той.

Журналист от Република Северна Македония зададе въпрос защо историците в българия не се разграничават от обидите, които вицепремиерите Захариева и Каракачанов сипят по адрес на македонската нация и македонския език. На това проф. димитров отговори, че обиди не е чувал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com