Българските военни, изпратени в Косово, встъпиха в изпълнение на задълженията към КФОР

1362
Българските военни, изпратени в Косово, встъпиха в изпълнение на задълженията към КФОР
Снимка: Министерство на отбраната

Официална церемония по посрещане на българския военен контингент от състава на Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО (КФОР) се проведе на 2 април в база „Виладжио“ в района на гр. Печ, Косово.

В нея участваха командирът на Регионално командване „Запад“ полковник Франческо Ферара и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов. Гост на церемонията беше извънредният и пълномощен посланик на България в Косово Христо Гуджев.

В тържествения строй българските военнослужещи бяха заедно с формирования от Албания, Хърватия, Италия, Молдова и Северна Македония, съобщиха от Министерството на отбраната.

Още: Вучич подклажда огъня в Косово и Босна, Прищина недоволства от ЕС

Български военни в КФОР - съюзниците са доволни

„През следващите шест месеца вие ще представяте българските Въоръжени сили. Изпълнявайте задачите си с чест и достойнство. Покажете вашите способности и професионализъм. Използвайте времето си тук, за да добиете повече опит и подобрите оперативната съвместимост с нашите съюзници и партньори. И най-важното - пазете чисто и неопетнено името на нашата Родина“, заяви полковник Христо Христов, който е ръководител на групата за контрол на развръщането на българския контингент.

„Това събитие за пореден път демонстрира приноса на България към утвърждаване на основните ценности на НАТО и към усилията на Алианса да осигури безопасна и сигурна среда, свобода на придвижване не само в Косово, но и в Западните Балкани. Включването на българския контингент към състава на Регионалното командване на КФОР съвпада и с 20-ата годишнина от приемането на Република България в НАТО. Като отговорен и надежден съюзник, България последователно изпълнява ангажиментите си за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО“, заяви в приветствието си полковник Ферара.

Снимка: Getty Images

Посланик Христо Гуджев подчерта, че това е първият български контингент в състава на Регионалното командване, който заедно с останалите партньори ще има отговорността за запазване на мира и свободното придвижване на всички общности в региона. Той пожела здраве и успех на българските военнослужещи в тяхната мисия.

Още: Изпратиха военните ни за участие в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово

Колко български военни участват?

До момента участието на България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово беше с контингент от до 35 военнослужещи. С решение на Министерския съвет от 2018 г. се поддържа 10-дневна готовност на рота и национален елемент за развръщане в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) – общо до 140 военнослужещи с необходимото въоръжение и техника.

В изпълнение на решение на Министерския съвет от февруари 2024 г. - българският контингент беше увеличен с щабни офицери, национален поддържащ елемент и маневрена рота към Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състав до 100 военнослужещи.

Началник на щаба на Регионалното командване „Запад“ е подполковник Светлозар Стойнев от Съвместното командване на силите. Национален командир на българския контингент е подполковник Бойко Цветанов.

Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин Симеонов от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com