Бъсеску призова Румъния и Молдова да се обединят

4936
Бъсеску призова Румъния и Молдова да се обединят

Бившият румънски президент Траян Бъсеску призова за започване на процеса на обединение с Молдова. Той каза това пред журналисти днес, след като през уикенда се завърна в политиката, оглавявайки партията "Народно движение".

"В Молдова, има три варианта за развитие. Първият - възможно най-скоро да се получи перспективата за членство в ЕС, вторият – да се обедини с Румъния и третият – Русия да дойде и да реши проблема”, заяви Бъсеску, цитиран от ТАСС.

Той обясни, че е информирал за тези три варианта чуждестранните политически лидери. Сред тях са бившият френския президент Никола Саркози, председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и еврокомисарят по разширяването и политика на съседство Йоханес Хан.

Бившият ръководител на Румъния смята, че ако първият вариант зависи от страните от ЕС, то вторият - само от Кишинев и Букурещ.

Като президент Бъсеску многократно заявяваше, че обединението с Молдова трябва да се превърне в нов национален проект на Румъния, така както присъединяването към ЕС и НАТО.

Миналата година думите му предизвикаха силна реакция на молдовското ръководство, а според проучвания на общественото мнение идеята не е подкрепяна от преобладаващото мнозинство от населението.

Отношенията между Кишинев и Букурещ сериозно се влошиха след бунтовете през април 2009 г., когато протестиращи подпалиха молдовския парламент и издигнаха румънски знамена и лозунги, призоваващи за единство. В отговор бившият молдовски президент Владимир Воронин изгони румънския посланик и въведе визов режим на границата с Румъния.

Въпреки това след като дойде на власт в страната след предсрочните избори, проевропейската либерална партия започна процес на затопляне на отношенията.

Румъния призова ЕС да не се отказва от Молдова

Главният секретар на отдел „Стратегически въпроси“ на Румънското външни министерство Данило Йонице съобщи, че страната му е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com