Червени картони за Вучич в Белград: Какво се случва на протестите в Сърбия? (ВИДЕА)

9632
Червени картони за Вучич в Белград: Какво се случва на протестите в Сърбия? (ВИДЕА)
Снимка: Getty Images

Хиляди жители на Белград се събраха на площад "Теразие", за да участват в митинга и похода на ПроГрас, след който трябва да се отправят към сградата на Конституционния съд.

По-рано инициаторите от ПроГрас призоваха всички "единодушно, спокойно и категорично да заявят, че не са съгласни с пренаписването на изборната воля, че не са съгласни с обезсмислянето на демокрацията и правовата държава, както и с раждането на автокрацията в Сърбия". От самото начало в акцията се включиха и студентите, които създадоха палатков лагер на едно от кръстовищата в центъра на Белград. Към множеството пред площада се присъединиха и граждани, минувачите ги поздравяват с аплодисменти.

Снимка: Getty Images

На площад "Теразие" в центъра на Белград се проведе митинг, с който започна походът срещу изборната измама на президента Александър Вучич, предаде БГНЕС.

Още: Опитите за касиране на вота в Сърбия вървят към провал

Гласове на подкрепа

Студентката Емилия Миленкович се обърна към множеството, както и събралите се на терасите граждани: "Повечето от хората, които сега са на улицата, се сбиха по време на гласуването, бяха контрольори, викаха приятелите си да гласуват. Видяхме, че не можем да се бием така. Искахме само гласът ни да бъде отчетен в нашата избирателна секция", каза Миленкович. Тя допълни, че е бясна, задето гласовете бяха откраднати, че изборната воля е манипулирана отново в продължение на вече 11 години.

Още: Обявиха 24-часова блокада на сръбско министерство

Професор Оливер Тошкович каза, че представлява 1000-те професори, които подписаха подкрепата за студентите. Той добави, че изречението, което най-добре описва подкрепата, е "който краде изборите, краде бъдещето", всичко това е просто евтин трик", каза Тошкович.

Бившият баскетболист Владимир Щимац, кандидат за кмет от коалиция NADA заяви: "Добър ден на вас, които не се страхувате да се биете тук с нас. Всички, които обръщат глави, не постъпват правилно. Системата се разпада по шевовете, защото е съставена от хора, които никога не са могли да се окажат на първите редове", добави той.

Снимка: Getty Images

Мирослав Алексич, лидерът на коалицията "Сърбия срещу насилието", се обърна към гражданите. "Свободата трябва да принадлежи на всички студенти, които обърнаха гръб на политиката на Вучич", каза Алексич и посочи, че страна, която внася гласоподаватели и изнася собствената си страна, няма бъдеще.

Радомир Лазович от Зеления ляв фронт каза пред множеството, че съжалява задето трябва да говори вместо Мариника Тепич. "Изключително трудно ми е да говоря пред Мариника, бих предпочел тя да ви каже всичко, което знае. "Тя ви казва всичко това с жертвата си. Мариника трябва да отиде в болницата. Мислехме, че свободата се печели на избори. За съжаление ще трябва да се извоюва на улицата, ще трябва да се борим за свободата си", каза Лазович.

Още: Продължават протестите в Сърбия

Самата Мариника Тепич излезе на сцената с помощта на Радомир Лазович и Мирослав Алексич: "Няма какво да ви кажа. Единственото, което мога да направя, е това, което вече казах. "Тези избори трябва да бъдат анулирани", каза Тепич. Присъстащите започнаха да скандират антиправителствени лозунги. Лекарите са особено обезпокоени от здравословното състояние на опозиционната депутатка Мариника Тепич, която обяви гладна стачка. Медиците призовават тя да бъде настанена в болница.

След митинга протестиращите ще тръгнат по улиците "Крал Милан" и "Княз Милош" до сградата на Конституционния съд, за да настояват за нови избори.

Червени картони за Вучич

Пред сградата на Конституционния съд протестното шествие вдигна червени картони на Вучич и властта, с което днешният поход свърши.

Активистът и един от организаторите на шествието Иван Биелич пожела на всички всичко да мине спокойно и се надява институциите най-накрая да реагират. Той прикани гражданите да се разотидат мирно.

Иначе в речта си той попита как поканите за гласуване пристигат до мъртвите и откъде са дошли 40-те избиратели в апартамент от 50 квадратни метра, ако списъците са най-актуални, както уверяваше вътрешното министерството. Той извика: "Бройте ни сега, имате работа за вършене". В отговор гражданите започнаха да скандират "отворете листите".

Още: Хиляди протестиращи в Белград щурмуваха парламента, полицията използва сълзотворен газ (ВИДЕА)

Преди края на митинга професорът от Юридическия факултет, един от инициаторите на прокламацията, Миодраг Йованович се обърна към събралите се граждани. "Живея в диктатура и съм добре. Ако ние гражданите се откажем от свободата на гласуване, ще трябва да повтаряме това изречение като вечерна и сутрешна мантра. Всички вие тук давате надежда, че няма да е така", каза Йованович. "Ние сме пред Конституционния съд, институция, която трябва да гарантира волята на мнозинството. Правителството се погрижи да ни изпрати заплахи, изнудване и купуване на гласове", добави той. След обръщението му гражданите скандираха "Вучич, отивай си" и "Нови избори", съобщава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com