Дачич и Тачи финализират споразумението до дни

19921
Дачич и Тачи финализират споразумението до дни

Министър-председателят Ивица Дачич съобщи, че представителите на Белград и Прищина да успели да постигнат в Брюксел известен консенсус относно съдебната система. Той заяви, че споразумението ще бъде финализирано през идните няколко дни, предаде БГНЕС.

След 22-рия кръг на преговори с Прищина, премиерът на Сърбия изрази убеждение, че страните са постигнали значително сближение. През следващите няколко дни се очаква работните групи и експертите да финализират текста, а на следващото заседание споразумението за съдебната система да бъде политически прието, добави Дачич.

Премиерът на Сърбия подчерта, че делегациите на Прищина и Белград са защитавали различни позиции, а косовските албанци са настоявали съдът в Косовска Митровица да не бъде разделен по етнически критерии.

"Успяхме да стигнем до решения, които освобождават място за разпределение на делата в определени категории", каза Дачич и добави, че "в случай, че съдът остане един орган, съгласно споразумението, повечето прокурори и съдии в съдебните служби в Косово ще бъдат сърби".

Предишният кръг от преговори се проведе на 27 януари, но не бе постигнато споразумение за структурата на съдебната система в северната част на Косово и Метохия.

Прищина настоява, че към четирите общини с предимно сръбско население трябва да бъдат прибавени и 3 общини с етнически албанци южно от река Ибър трябва да бъдат обхванати от първоинстанционния съд в Косовска Митровица. За Белград това е недопустимо, тъй като ще възпрепятства назначението на служители в съдебната система въз основа на етническия им произход.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич също взе участие в преговорите с посредничеството на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност Катрин Аштън.

След срещата Хашим Тачи каза, че на преговорите относно съдебното споразумение е постигнат значителен успех.

"Постигнахме значителен успех по съдебното споразумение, сближихме позициите си и говорихме за всичко, което трябва да се направи за съдебната система. Всички постигнати споразумения ще бъдат в унисон с Конституцията и законите на Косово", каза Тачи пред журналисти. Той добави, че с Дачич ще се срещнат в Брюксел, за да финализират споразумението.

Върховният комисар по външната политика на ЕС Катрин Ащън каза, че по време на следващата им среща в Брюксел Дачич и Тачи ще завършат споразумението за съдебната система.

"Срещнах се с министър-председателя Дачич и премиера Тачи и техните делегации в Брюксел като част от диалога за нормализиране на отношенията межди Белград и Прищина", каза Аштън в изявление и добави, че те са провели задълбочена дискусия относно последните детайли относно съдебната система, базирана на споразумението от 19 април. "Всички детайли ще бъдат събрани, а двамата министър-председатели ще финализират споразумението при следващата среща", каза Аштън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани