Дачич: Ще участваме на форума в София

1302
Дачич: Ще участваме на форума в София

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че страната му ще участва на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.

"Много добре ще проучим ситуацията, за да не дадем алиби, на който и да е да твърди, че сме допринесли за признаването на Косово", каза още Дачич. Изявлението бе направено само няколко часа след като премиерът Ана Бърнабич определи като "нонсенс" участието на Косово в този форум в България.

За Лавров разширяването на НАТО с Македония е конфронтация

В Европа се създава нездравословна атмосфера заради опитите на някои членове на НАТО и Европейския съюз да нагнетяват конфронтация. Тов...

Дачич заяви, че "идеята на България като председател на Европейския съвет е да отвори пътя към разширяването на ЕС". "На тази среща участват президенти и премиери. Към днешна дата Сърбия със сигурност ще участва", каза още сръбският вицепремиер и дипломат №1.

Днес Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В зависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за участието си в срещата на върха на 17 май в София. "България е наш голям партньор. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние искаме да имаме добра комуникация. Нашата държава има интерес да бъде на тази среща", подчерта Ана Бърнабич. Според нея "Косово дори теоретически не може да присъства на този форум като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е държава, а област в рамките на Република Сърбия. Пет, при това мощни държави-членки на ЕС, мислят по този начин", добави сръбският министър-председател.

Припомняме, че Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 100 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com