Еди Рама: Популярността на ЕС в Албания продължава да е много висока

1509
Еди Рама: Популярността на ЕС в Албания продължава да е много висока
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Албания Еди Рама бе днес в Брюксел, където участва в дискусия заедно с премиера на Черна гора Дритан Абазович и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски за историческата среща на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана. Това предаде за БТА албанската агенция АТА.

Разсъждавайки за вчерашната среща, Рама каза: „Някой ме попита преди време какъв ще е приносът Албания за Европа, за ЕС? Не е лесно да се отговори на този въпрос. И казах, че можем да им донесем малко усмивки. Вчера донесохме усмивки на лицата им. Видяхте ли лицата им вчера? Бяха по-добри, отколкото когато се събират в скучния Брюксел, в техните депресирани големи столици”.

Еди Рама към Европа: Махнете срамното петно, хвърлено върху албанския народ

Министър-председателят на Албания Еди Рама изпрати до държавните глави и ръководителите на правителствата на всички страни-членки на Съ...

Като положителен принос Рама посочи и избора на момента за общата снимка на участниците в срещата ЕС-Западни Балкани, така че снимката да бъде направена, когато има слънце -  „Сякаш хората бяха излезли от пещера след дълго време и се наслаждаваха на слънцето, защото вчера имаше много красиво слънце в Тирана. И това са добри неща, които дадохме на ЕС вчера“, каза Рама.

По-нататък албанският премиер насочи вниманието към отношението на сънародниците си към Европейския съюз. „Първо, ние сме много лоялни. Имам предвид албанците. И никога не сме скучни. А тези две неща са много необходими в ЕС. Ние сме много лоялни и популярни, но сме и различни. Популярността на ЕС в Албания продължава да е много висока. И не защото аз го казвам. Това сочи брюкселският барометър на ЕС, Албания е най-проевропейската държава на континента. Това е така, защото сме дошли от ада, напълно изолиран ад. За нас Югославия, където тези момчета живееха, беше нещо като планета на свободата, не говоря за косовските ни братя и сестри”, каза Рама.

Но, продължи Рама, „ние естествено станахме толкова ангажирани с ЕС, че никой и нищо не може да ни промени“. „Не само защото винаги сме били отдадени на империите, което е вярно. Вярно е. Така ние последни напуснахме Османската империя и когато турците решиха да напуснат, ние останахме. Бяхме много лоялни към Сталин, дори когато Съветите казаха, че не е добра идея да го държим там на площадите, ние запазихме статуята на Сталин до 1990 г. на главния ни булевард. Така че ние ще бъдем тук, защитавайки ЕС от ЕС докрай”, каза Рама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com