ЕК смъмри Рама и Тачи заради приказките за обединение на Албания и Косово

3944
ЕК смъмри Рама и Тачи заради приказките за обединение на Албания и Косово

Изявленията на албанския премиер Еди Рама и на косовския външен министър Хашим Тачи за обединението на двете страни са абсолютно неприемливи и провокативни. Те не допринасят за политическото сътрудничество в региона, каза говорителката на ЕК Мая Косиянчич, предаде БГНЕС.

Специалното съобщение на Косиянчич е по повод думите на Рама и Тачи, че Косово и Албания ще стигнат до класическо обединение, ако Тирана и Прищина не се присъединят към ЕС.

"Подчертаваме, че Западните Балкани имат ясна европейска перспектива, която е приета на най-високо ниво. Брюксел очаква от всички страни в региона да водят добросъседска политика. Всички провокативни декларации, които се отклоняват от тази политика, са неприемливи", се казва в съобщението на говорителката на върховният представител на ЕК по външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Рама и Тачи направиха това заключение пред косовската телевизия "Клан Косова". Техните изявления предизвикаха остра реакция в Сърбия, където премиерът Александър Вучич заяви, че Албания и Косово никога няма да се обединят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com