Гръцки медии: Без бял дим след двудневните разговори в Ню Йорк

1288
Гръцки медии: Без бял дим след двудневните разговори в Ню Йорк
Снимка: Getty Images/Guliver

„Без бял дим след двудневните преговори в Ню Йорк, преговорите между двамата министри продължават в Брюксел“, е най-честият коментар в гръцките медии за новия кръг от преговори между външните министри на Македония и Гърция.

В съобщенията на гръцките журналисти често се цитира изявлението на посредника на ООН Матю Нимиц, в което той заявява, че не са успели да стигнат до ново име на масата за преговори, но се е говорило за поставения от посредника пакет от предложения. Позовавайки се на непотвърдени източници повечето гръцки медии говорят за името „Република Северна Македония“ като възможно решение. Във вчерашните централни новини на гръцките телевизии журналисти са анализирали резултатите от двудневните разговори в Ню Йорк.

Започна втората среща в Ню Йорк между Никола Димитров и Никос Кодзияс

Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс възобновиха днес в Ню Йорк преговорите за спора с името на стра...

„И днес не излезе бял дим от преговорите в Ню Йорк и двамата министри приключиха срещите, без да стигнат до ново име“, съобщават от гръцката телевизия „Скай“, като се позовават на източници, близки до преговарящите. От телевизията добавят, че в този момент на масата са всички четири имена от предложението на Нимиц, а Скопие трябва да направи крайния избор, докато за Гърция червената линия е "erga omnes" (по отношение на всички).

Журналист от националната гръцка телевизия „ЕРТ“ казва, че всяка промяна на името означава и промяна на цялостната рамка на преговорите, относно неща като засегната националност, дали ще се ратифицира "ерга омнес" и дали въпросното предложение ще премине в Конституцията на страната, и други подобни“. „Един малък детайл може да промени или да развали всичко“, коментира въпросният журналист.

Копеспондентите от Ню Йорк на телевизиите „Скай“ и „Антена“ спрягат името „Северна Македония“ като възможно решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com