Гърция поиска извънредна среща на ЕС заради бежанската криза

4987
Гърция поиска извънредна среща на ЕС заради бежанската криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос поиска извънредна среща на лидерите на Европейския съюз, на която да обсъдят бежанската криза. Срещата трябва да бъде свикана без отлагане. 

"Става въпрос не само за проблем със сигурността, но и преди всичко за хуманитарна криза. С този проблем трябва да се заемем всички заедно в сътрудничество с ООН", подчерта държавният глава на южната ни съседка. Според него "необходима е единна европейска политика" по този въпрос, предаде БГНЕС. 

Сърбия разреши влизането на хиляди бежанци от Македония

Рано тази сутрин сръбската гранична полиция разреши влизането на няколко хиляди бежанци, които пристигнаха от съседна Република Македон...

Според здравния министър Панайотис Курублис бежанската вълна "заплашва да ги заличи като държава и трябва да употребят всички налични средства и усилия на европейско ниво, за да осъзнаят партньорите им, че това не е само проблем на Гърция".

Гърция всеки ден изпраща организирано с автобуси и влакове по няколко хиляди души на ден към македонската граница. Македония се справя абсолютно сама с бежанската криза, без никакво съдействие от нито една страна на ЕС и най-малко от страна на Гърция, заяви македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков.

"Ние призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, което на този етап е неконтролирано и не отговаря на капацитета на Македония. Очаквам гръцката страна да прояви разбиране. Ние от своя страна осъзнаваме техния проблем с бежанците, но в никакъв случай не може да се смята за решение на проблема те да ни изпращат по 5000-6000 души на ден", каза Чавков. 

В продължение на месеци Македония търпя масовия приток на своя територия на имигранти от Гърция. В четвъртък, 20 август, обаче правителството в Скопие въведе извънредно положение и изпрати в граничната зона специални сили на полицията и армията в опит да спре потока от хора. 

3000 бежанци са спасени при операция край бреговете на Либия

Близо 3000 бежанци бяха спасени в рамките на денонощие при най-мащабната за тази година спасителна операция край бреговете на Либия. Хо...

Само за последните два месеца в Република Македония са влезли над 44 000 бежанци. 

Тази нощ от Македония в Сърбия преминаха около 5000 бежанци през граничния пункт Табановце. В момента те се намират в приемния център в Прешево.

Бежанците трябва да получат защита и подслон недалеч от тяхната родина. Това каза австрийският министър на външните работи Себастиан Курц пред вестник "Естерайх" по повод бежанската криза, която обхвана балканските държави. "Трябва да направим много повече по места и да създадем приемни центрове за бежанците, които бягат от терора", каза още австрийският дипломат №1. 

"Бежанците трябва да подават молби за убежище в тези центрове в страните, откъдето идват или от съседните държави. На този етап няма работеща система по този проблем", каза още Курц. Той се обяви и за определяне на квоти за бежанци в страните от Европейския съюз.

Македония удари спирачката

Кадрите от хаоса в Гевгелия, най-южния македонски град на границата с Гърция, обиколиха света. Отчаяни хора се опитват по някакъв начин...

Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел предприе мерки за по-добро разпределение на бежанците, които аз лично подкрепям, поясни външният министър на Виена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани