Гърция предупреди за местни локдауни, ако не се спазват мерките

1295
Гърция предупреди за местни локдауни, ако не се спазват мерките
Снимка: iStock

Гръцкото правителство намекна в понеделник, че обмисля да приложи план за налагане на местен локдаун, ако обществеността и бизнесът не спазват протоколите за безопасност и това доведе до възникване на огнище на пандемията, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Предвиждайки възможно неспазване на мерките, говорителят на правителството Аристотелия Пелони подчерта, че Гърция не може да си позволи неуспехи, оставяйки отворена възможността да бъдат наложени допълнителни мерки и дори локални блокировки. Тя добави, че се надява, че призивите на правителството ще бъдат чути, в противен случай „местните огнища ще бъдат ликвидирани съответно“, предаде агенция Фокус.

Бърз тест за Covid-19 за всички влизащи в Гърция

Всички, които влизат в Гърция, ще бъдат тествани на граничните пунктове за коронавирус с бърз тест, съобщават от министерството на здра...

След като локдаънът бе вдигнат в страната до голяма степен миналия петък, властите бяха изненадани от ситуацията през почивните дни в цяла Гърция, които приличаха на всичко друго, но не и на държава, която все още в плен на пандемията. В събота и неделя огромни тълпи заформиха празненства по градските площади, а в кафенетата и ресторантите, особено в Атика, бяха регистрирани редица от нарушения на протокола за безопасност от страна на собственици и посетители на кафенета и ресторанти.

Властите искат това тревожно поведение да бъде спряно, преди да придобие масов характер и това да предизвика отмяна на правителствения план за по-нататъшното облекчаване на мерките в края на май и началото на юни.

По темата говори и премиерът Кириакос Мицотакис по време на редовния си брифинг за ситуацията с пандемията от резиденцията Максимос.

„Много от нашите сънародници изглежда вярват, че сме приключили с пандемията, нещо, което, разбира се, не е така“, каза той. „Разбира се, наблюдаваме значителна деескалация на броя на случаите, при постъпването в болница и интубациите, но пандемията все още е тук“. Мицотакис заяви, че властите ще бъдат стриктни по отношение на прилагането на закона, тъй като е много важно постепенното подобряване на епидемиологичните данни да продължи.

"Гьоте институт" в Солун е бил нападнат

Полицията в северния гръцки град Солун разследва нападение със самоделно взривно устройство, изработено от газови флакони, срещу "Гьоте...

„Свободата не означава безотговорност“, добави той.

На същата среща експертът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас заяви, че е загрижен от новите щамнове на Covid-19, които „предефинират стратегиите за реагиране на пандемията в много европейски страни“, и призова за постоянна бдителност. „Епидемията продължава да ни заплашва“, каза той.

Междувременно броят на жертвите на Covid-19 достигна 11 471 в понеделник, след като коронавирусът отне още 56 живота. Здравните власти също потвърдиха 1 402 нови случая, като общите инфекции от началото на здравната криза достигнаха 378 485.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com