Гърция сложи таван на цената на PCR тестовете

2463
Гърция сложи таван на цената на PCR тестовете
Снимка: iStock/Guliver

Опозицията в Гърция настоя за предсрочни избори, като обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Covid-19. Кабинетът не може да се справи с пандемията и е токсичен за страната, заяви лидерът на опозицията Алексис Ципрас, отправяйки искането за предсрочен вот.

То беше провокирано от фиксираното от държавата намаление на цената на PCR тестовете за Covid-19 в частните лаборатории в Гърция. До 47 евро се определя най-високата допустима цена на PCR в частна лаборатория, реши министерството на развитието в Атина. От тази сума 35 евро е цената на теста и 12 евро са за вземане на пробата. Разпореждането влиза в сила от утре.

Чехия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната

Във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса чешките власти налагат от 27 декември 2021 г. задължителен PCR тест за в...

От централата на опозиционната партия Сириза определиха намалението на цената като "подигравка за гърците" и отново обвиниха правителството, че не разбира реалната обстановка в страната.

В изявлението на Сириза се посочва, че правителството е оставило без контрол 2 години частните лаборатории да извършват "грабеж" от обикновените граждани, които сега са подложени и на „цунами“ от високи цени на стоки от първа необходимост.

За безплатни тестове за всички се обявиха всички опозиционни партии. От лекарския съюз в Гърция също са „за“ безплатни тестове, а като цел изтъкват – за да се определи размерът на пандемията.

Същевременно в Гърция беше отчетен рекорд на Covid заразените - за последните 24 часа те са над 50 000. Предишният рекорд от 31 декември бе 40 000 заразени. Covid Омикрон удари и фирмите с малък брой работници. Част от тях затварят временно поради липса на служители.

Covid взрив: Над 21 000 заразени в Гърция за ден

В Гърция беше отбелязан черен рекорд, след като за ден новозаразените с коронавируса достигнаха 21 657. Опозицията настоява незабавно д...

Районите с най-висок брой на заразените днес са Атика, Солун, Лариса и остров Корфу. Засега в Северна Гърция, с изключение на Солун, броят на заразените е много по-нисък от средния за страната. Министърът на здравеопазването Танос Плеврис на извънреден брифинг съобщи, че училищата отварят присъствено в понеделник. Променя се здравния протокол поради активност на Омикрон.

Всички ученици ще се тестват по три пъти на седмица, както и ваксинираните преподаватели. Учителите без ваксинация трябва да се тестват пет пъти на седмица, като разходите се заплащат от тях.

Известни медици в Гърция коментираха, че присъствено обучение в дните на пик на пандемията е голям риск за всички, като професор Йоргос Павлакис каза, че това е най-сигурният начин да се заразят децата, а след това и техните семейства. Родители коментират в социалните мрежа, че няма да изпратят децата си на училище поне до края на месеца, отбелязва кореспондентът на БНР в Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com