Гърция вече е с бюджет без излишък и запази пенсиите, но за сметка на други блага

1416
Гърция вече е с бюджет без излишък и запази пенсиите, но за сметка на други блага
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият парламент одобри държавния бюджет на балканската държава за 2019 г. За приемането му гласуваха 154 депутати в 300-местния парламент, против – 143 гръцки народни представители, предаде БГНЕС.

Първият държавен бюджет, който Гърция приема след излизането през август тази година от дългогодишната програма за макроикономическа помощ от международните кредитори, се базира на преразгледан макроикономически сценарий. Според него темповете на растеж на националната икономика през тази година ще бъдат 2,1%, а през 2019 г. - 2,5%. Първичният профицит на бюджета /превишаване на държавните доходи над разходите без да се отчита обслужването на държавния дълг/ ще достигне през следващата година 3,6% от БВП.

Пенсионери излязоха на протест в Атина

Хиляди гръцки пенсионери от цялата страна се включиха в протестно шествие в Атина, съобщава Reuters. Те блокираха централните булева...

Държавният бюджет на Гърция за 2019 г. съдържа редица мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, предвижда се увеличаване на частното потребление с 1,1%, ръст на инвестициите с 11,9%, повишаване на обема на износа с 5,8% и на вноса с 5,2%. Той също така си поставя за цел съкращаване на безработицата до 16,7% от икономически активното население на страната в сравнение с 18,9% през 2018 г.

Правителството е заложило в държавния бюджет намаляване на данъците върху недвижимостта на обща стойност 262,5 милиона евро, намаляване на осигурителните вноски на самонаетите, занаятчиите и фермерите, а също така постепенно намаляване за четири години на данък доход на юридическите лица от 29% на 25% /съкращаване с по 1% всяка година/. В сферата на разходите се планира субсидиране на осигурителните вноски на младите хора на възраст до 25 години, въвеждането на нова схема за субсидиране на наемите, основаваща се на критериите за семеен доход, подкрепа за създаване на специализирани учебни заведения.

Пенсиите няма да се съкращават

Икономическият вестник „Нефтемборики“ отбеляза, че като цяло допълнителните мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, ще струват на държавния бюджет 910 милиона евро. Към тази сума ще се добавят 2 милиарда и 65 милиона евро, които представляват отказа на правителството да съкращава пенсиите през 2019 г. По-рано съкращаването на пенсиите през 2019 г. беше съгласувано с международните кредитори, но кабинетът успя да договори отмяната на тази мярка, доказвайки, че добрите финансови резултати ще позволят да се мине без орязване на пенсиите.

Отпускат 10 млн. евро за малкия и среден бизнес в граничния регион с Гърция

10 млн. евро за развитие на малките и средни предприятия в граничния регион между България и Гърция ще бъдат отпуснати по програмата за...

Но за да не реже пенсиите, правителството трябваше да се откаже от редица социални мерки на обща стойност 1,73 милиарда евро. В жертва беше принесено разширяването на програмата за ученическо хранене, създаването на нови детски градини, субсидиране на наемите за бедните граждани, инвестициите в енергийната мрежа /100 милиона евро/ и първичната инфраструктура /още 100 милиона евро/.

Освен това беше орязана програмата за икономическо развитие на стойност 100 милиона евро, програмата за разширяване на заетостта – над 260 милиона евро, програмата за субсидирани отпускани по рецепта лекарства за застрахованите лица – 240 милиона евро.

Заложеният БВП на Гърция през 2018 г. ще достигне 183,1 милиарда евро в сравнение със 177,7 милиарда през 2017 г. През 2019 г. се очаква ръст на БВП до 190,1 милиарда евро. Дълговете на Гърция през следващата година ще достигнат 346,2 милиарда евро /179,6% от БВП/, намаляване с 13 процентни пункта спрямо 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...