Хиляди в Македония тръгнаха срещу Груевски след разкрития как е крил убийство*

11539
Хиляди в Македония тръгнаха срещу Груевски след разкрития как е крил убийство*

Няколко хиляди души протестират пред сградата на македонското правителство в Скопие с искане за незабавна оставка на премиера Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Протестът стана факт само час след като лидерът на опозиционниа Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев направи стряскащи разкрития за убийството на младежа Мартин Нешковски. 21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Днес Игор Спасов от македонските спецчасти "Тигри" беше осъден на 14 години затвор за убийството на Нешковски.

Заев пусна телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски. От тях става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Нешковски, който е полицай, и да набедят друг - командоса Игор Спасов.

Множеството скандира "Убийци", "Отивай си Груйо". Около 19.00 часа българско време полицията пред сградата на правителството свали щитовете и загражденията. На практика множеството е пред официалния вход на сградата на правителството. На предна линия е семейството на Мартин Нешковски. Цялата сграда е нашарена от яйца и счупени бутилки, хвърляни от протестиращото множество. При сблъсъците със силите на реда има няколко леко ранени демонстранти. Те призоваха полицаите да се присъединят към тях. Един от служителите на реда последва призива, твърди македонското издание Brif. Лично Зоран Заев му благодари в профила си във Facebook. В момента, когато полицаят е минал през тълпата, хората започнали да го прегръщат.

С присъединяването на все повече хора към протеста, група от протестиращи, начело с брата на Мартин Нешковски, е успяла да пробие полицейския кордон около сградата на правителството. Хората обаче са били спрени преди да нахлуят в правителственото учреждение.

Зоран Заев с официално обвинение за "насилие срещу републиката"

Прокуратурата в Република Македония официално повдигна обвинение срещу петима души по делото "Пуч". Сред тях е и лидерът на опозицион...

Междувременно премиерът Груевски определи случващото се като заговор на опозицията, подкрепен от определени медии. А Гордана Янкуловска каза, че няма да подаде оставка и заяви, че записите на Заев са монтаж.

* Информацията е актуализирана към 23:05 часа.

Снимка: Архив

Нови компромати: Пипалата на македонските власти в медиите

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) отново показа записи от подслушвани телефонни разговори на високопоставени ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com