Хърватия отбеляза 22 г. от падането на Вуковар

32015
Хърватия отбеляза 22 г. от падането на Вуковар

Хърватия отбеляза 22-та годишнина от падането на Вуковар в ръцете на сръбските сили на фона на напрежение между сръбското малцинство и хърватското мнозинство в града мъченик, предаде БГНЕС.

Напрежението беше предизвикано от решението в началото на септември на хърватското правителство да въведе използването на двуезични табели (на латиница, използвана от хърватите, и на кирилица, използвана от сърбите) върху държавните сгради в града, опустошен от сръбските сили в конфликта от 1991 до 1995 г.

Прилагането на закона за правата на малцинствата предизвика конфликт между бившите бойци в сърбо-хърватската война (1991-1995 г.) и правителството, което тази година организира две отделни възпоменателни церемонии.

Десетки хиляди хора се събраха пред болницата във Вуковар, един от символите на съпротивата срещу сръбските сили, след което организираха поход до мемориалното гробище, посветено на жертвите, загинали по време и след обсадата.

Много от тях бяха облечени в тениски с надпис "За хърватски Вуковар – не на кирилицата". Спазването на правата на малцинствата беше едно от ключовите условия за приемането на Хърватия в ЕС от 1 юли тази година.

След обявяването на независимостта на Хърватия сръбските сепаратисти в страната, подкрепени от управляващия режим в Белград, започнаха през август 1991 г. военна кампания срещу Вуковар. Около 1800 хърватски доброволци, снабдени главно с леко оръжие, оказваха съпротива до 18 ноември. Около 1600 души, сред които 1100 цивилни, бяха убити по време на обсадата, а след падането на Вуковар около 22 000 души бяха прогонени от града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани