Излизане на Гърция от еврозоната било управляемо

6575
Излизане на Гърция от еврозоната било управляемо

Излизане на Гърция от еврозоната би било "управляемо", дори ако е скъпо и доведе до повишаване на безработицата, заяви високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В интервю за в. "Франкфуртер Рундашау" Йорг Асмусен, германски представител на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, отговори на въпрос за възможността затъналата в дългове Гърция да бъде принудена да излезе от еврозоната.

"Първо: Моето предпочитание е ясно. Гърция трябва да остане в еврозоната. Второ: В ръцете на Гърция е да постигне това. Трето: Излизане на Гърция би било управляемо. Четвърто: Излизането няма да е толкова подредено, както някои си го представят", заяви Асмусен.

Изявлението на Асмусен идва в началото на изключително важна седмица за Гърция, която се опитва да убеди европейските си партньори да й отпуснат нов транш от спасителната помощ, за да поддържа икономиката си и да успее да остане в еврозоната. Премиерът на страната Андонис Самарас ще проведе среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в петък и с френския президент Франсоа Оланд в събота. Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос е в Берлин днес за среща с германския си колега Гидо Вестервеле, за да подготвят срещата на Меркел и Самарас.

Всички погледи са насочени към доклада на международните кредитори на Гърция от т.нар. Тройка, очакван през септември. Докладът ще оцени напредъка по реформите, поискани от Гърция срещу деблокирането на около 31,5 милиарда евро (38,9 милиарда долара), от които страната отчаяно се нуждае, за да се задържи на повърхността.

Редактор: Калина Здравкова

Гърция трябва да осъществи икономии за 14 млрд. евро

Кредиторите на Гърция са заявили, че Атина трябва да осъществи икономии за 14 милиарда евро през следващите две години или с 2,5 милиар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com