Изправят утре пред съда бащата на стрелеца от Белград

2944
Изправят утре пред съда бащата на стрелеца от Белград
Снимка: Getty Images

Сърбия потъна в скръб след трагедията в Белград, където 8 деца и един охранител загинаха от куршумите на 13-годишен ученик от същото училище.

Днес от експертизите стана ясно, че той не е действал под влиянието на наркотици, алкохол или лекарства. Стрелял е не с един, а с два заредени пистолета - и двата са собственост на баща му, който утре ще бъде изправен пред съда. 

Патриарх Неофит за трагедията в Сърбия: Голяма е тъгата ни от случилото се

Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователна телеграма на сръбския патриарх Порфирий по повод трагичния инцидент в училище в Бе...

Молитви в памет на жертвите и благодарност за спасения живот отправят близки, съученици или напълно непознати. Рисунка на убития охранител Драган Влахович го изобразява като Супермен, десетки са и благодарствените послания към него.

Александър Митич е баща на две момичета. И двете му деца са загубили свои приятели при трагедията. Смята, че причините, окървавили Белград, са комплексни, предаде БНТ.

"Наистина са ужасени, опитват се да овладяват емоциите. Достатъчно са големи, за да разбират какво се случи и мисля, че в следващите дни ще става по-тежко. Разбрах за стрелеца от хора, които го познават. Изглежда, че е бил момче без видими причини да извърши подобно нещо. Тихо момче с успехи в училище, затова е трудно да се разберат мотивите му. Чуват се различни версии, спекулации, включително за тормоз в училище, за проблеми в семейството, че е бил разочарован. Всичко това може да бъде само част от пъзела, не можем да съдим, да даваме оценки за такива ужасяващи престъпления", каза Митич.

Амбициозно момче с лек говорен дефект - така описват 13-годишния Коста, който месец планирал как да убие деца от направен от него списък.

Критично е състоянието на двама ученици, ранени в стрелбата в училище в Белград

Състоянието на двама ученици и учителката, ранени във вчерашната стрелба в основно училище "Владислав Рибникар" в Белград, е много по-д...

"Когато е започнал да стреля в класната стая, децата са опитали да се скрият под чиновете. Няколко от тях дори са успели да скочат през прозореца на сградата в стремежа си да се спасят. За съжаление онези, които са останали в стаята, са станали жертви на стрелбата", обясни журналистът Милан Драонич.

Докато разследващите и обществото все още търсят отговорите за мотивите, които са подтикнали 13-годишно момче да извърши такова ужасяващо масово убийство, данни на неправителствени организации поставят въпроса за голямото количество нелегално оръжие в Сърбия.

"Тука беше един хаос, в който всеки от родителите търси детето си и не знае нищо за него. Знаеше се, че има жертви, но никой не знаеше дали детето му е между тях. Другият проблем е колко законно и незаконно оръжие има в Сърбия, останало от бившите юговойни. И аз днес намерих информация от Белградския център за стабилност, в която се казва, че гражданите разполагат в региона с девет пъти повече оръжие от армията и полицията. И в това отношение класацията се води от Сърбия и Черна гора, които разполагат с по 40 броя леко оръжие на 100 жители. Повечето от това оръжие е незаконно", разказа Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС, която се озовава на мястото на трагедията малко след стрелбата.

Разследващи и днес влязоха в училището, а от утре в Сърбия започва тридневен траур заради ужасяващата трагедия, която е без аналог в новата история на страната.

Момчето, убило свои съученици в сръбско училище, е бил жертва на насилие

Момчето, което вчера уби свои съученици и охранител в сръбско училище, е бил жертва на насилие. Ученик стреля в училище в Белград, има ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com