Янукович обяви предсрочни президентски избори

24221
Янукович обяви предсрочни президентски избори
Снимка: Getty

Острата реакция на света по повод ескалацията на напрежението в Украйна явно е оказала натиск на президента на страната Виктор Янукович. Той обяви, че с цел разрешаване на кризата ще инициира връщане на конституцията от 2004 година и ще насрочи президентски избори, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус”.

"В тези трагични дни, когато Украйна претърпява толкова тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадата, считам за мой дълг пред свещената памет на загиналите да кажа, че няма нищо по-важно от човешкия живот. За това обявявам стъпките, които трябва да се направят, за да възстановят спокойствието и да се избегнат нови жертви в конфликта. Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на Конституцията от 2004 г., ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република. Като президент на Украйна и гарант на Конституцията днес изпълнявам своя дълг към народа, към Украйна и към Господ Бог в името на съхранението на спокойствието и спасяването на човешкия живот, в името на мира на нашата земя", се казва в изявлението на Янукович, цитирано от БГНЕС.

Реформаторският блок: Срамуваме се от българското правителство

Срамуваме се от поведението на българското правителство, от лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев и всички лъжепатриоти, които в тези ...

Президентът заявява още, че това са стъпките, които трябва да се направят, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващи жертви.

Междувременно в украинския парламент се разрази юмручна схватка между депутати. След като председателят обяви почивка, с което отложи дебата за възможна резолюция, призоваваща за ограничаване на правомощията на президента Виктор Янукович, в парламента настъпи хаос и няколко депутати си размениха удари.

След това председателят Владимир Рибак напусна залата, но част от депутатите продължиха дебата.

По последни данни загиналите по време на сблъсъци между протестиращи и полиция през последните дни в Украйна надхърлят 80 души.

Мирно споразумение в Украйна ще има, подробности - по-късно днес

Вече са очертани параметрите на споразумение за разрешаване на кризата. Това стана ясно след продължилите цяла нощ разговори между укра...

По-рано днес заместник-началникът на украинския Генерален щаб подаде оставка, тъй като заяви, че не е съгласен с въвличането на военни в конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани