Ясен е съставът на македонското правителство, албанците с много силни позиции

2059
Ясен е съставът на македонското правителство, албанците с много силни позиции
Снимка: БГНЕС

След почти два часа дискусии снощи приключи сесията на Централния съвет на СДСМ. Партията определи договорения с партньорите състав на новото правителство на Република Северна Македония, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

Както обяви лидерът на СДСМ и бъдещ премиер Зоран Заев, след сесията на централния съвет министър на вътрешните работи ще бъде Оливър Спасовски, на отбраната - Радмила Шекеринска и на правосъдието - Божан Маричич. Благой Бочварски ще оглави министерството на транспорта и съобщенията, Ягода Шахпаска ще бъде министър на министерството на труда и социалната политика, а Ирена Стефовска ще бъде новия министър на културата. Венко Филипче остава министър на здравеопазването, вицепремиерът Мила Каровска ще оглави министерството на образованието и науката, а настоящият външен министър Никола Димитров ще бъде заместник министър-председател, отговарящ за европейските въпроси. Фатмир Бесими ще бъде вицепремиер по икономическите въпроси, а Люпчо Николовски ще бъде заместник министър-председател за борба с корупцията. Министърът на местното самоуправление ще бъде допълнително обявен.

Заев получи мандат за съставяне на правителство (СНИМКА)

Лидерът на СДСМ Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство на Република Северна Македония от президента на страната Стево Пе...

Заев подчерта, че това са професионални, отговорни и всеотдайни служители, които бъдещия четиригодишен мандат ще изпълнят изцяло програмата и принципите на коалицията.

Новият кабинет ще има 19 министерства, а не 26 както преди.

Приоритетите на новото правителство, каза Заев, ще бъдат икономиката, съдебните реформи, капиталовите инфраструктурни проекти, околната среда и инвестициите в здравеопазването. Продължава изпълнението на споразумението от Преспа с Гърция и на Охридското рамково споразумение.

"Ахмети и аз бяхме достатъчно далновидни, за да се съглася да ръководя правителството в продължение на 4 години, а през последните 100 дни министър-председателят да бъде предложение на ДСИ по взаимно съгласие. Парламентарното мнозинство ще уважава духа на съвместната работа, което означава конструктивност, диалог, уважение към мнението на други хора, основано на аргументи и изграждане на консенсусна демокрация, вместо паралелизъм, етноцентризъм и стремеж към надмощие. СДСМ и ДСИ вече хармонизират своите предизборни платформи в съвместна четиригодишна правителствена програма", каза Заев.

Македонският министър на икономиката с коронавирус

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши е с позитивен тест за коронавирус, съобщи МИА. В своя Фейсбук ...

По-рано ДСИ обяви своите кандидати. Както заяви лидерът на партията Али Ахмети след заседанието на Централния съвет на партията, което се проведе в Тетово, Буджар Османи ще бъде министър на външните работи, Фатмир Бесими ще оглави министерството на финансите, Крешник Бектеши остава министър на икономиката, а министър на околната среда ще бъде Насер Нуредини.

Остава, както Ахмети по-рано заяви, коалиционните партньори да договорят друг министър в Министерството на информационното общество, а днес ще бъде избран председателят на парламента Джафери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com