Как местните избори в Турция станаха избори за Ердоган?

4780
Как местните избори в Турция станаха избори за Ердоган?
Снимка: Getty images/Guliver

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат с нови сили в двойна победа на парламентарните и президентските избори миналото лято. Сега, по-малко от година след началото на петгодишния си мандат, той е изправен пред референдум по въпроса за управлението на държавата. На фона на икономическа криза в страната опонентите на Ердоган работят заедно в усилията си да изобличат него и ислямисткото му движение на местните избори на 31 март, съобщава Bloomberg.

Какво прави изборите специални?

Опозиционните партии в Турция рядко координират стратегия. Но този път втората най-голяма опозиционна група в парламента, Народнодемократичната партия, която набляга на правата на малцинствата, избра да прекара важните общински състезания извън крепостта си на югоизток, където е концентрирано кюрдското малцинство в Турция.

Вместо това тя подкрепя кандидати от опозиционен блок, ръководен от по-голямата Републиканска народна партия. Това доведе до конкурентни надпреварвания в столицата Анкара и търговския център на Истанбул, който заплашва четвъртвековното държане на градовете от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и неговите предшественици.

Какво се крие зад хода на Народнодемократичната партия?

Тя се опитва да спечели около 100 общини в югоизточната част на страната, в които избраните кметове са свалени от правителството, а стотици кюрдски политици са осъдени за предполагаеми връзки с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). Считаната от турските власти за терористична организация ПКК се бори за автономна кюрдска област в Турция. Кюрдите съставляват почти 1/5 от населението на Турция. Народнодемократичната партия се сблъска с широки репресии, откакто спечели достатъчно гласове, за да влезе в парламента през 2015 г.

Как отговори Ердоган?

Ще се превърнат ли местните избори в Турция в камъчето за колата на Ердоган?

Определени признаци на предизборна треска вече избиват в България, но в Турция също се готвят за избори – местни. Те ще се провед...

Както и при предишните избори, Ердоган се обърна към националистически настроените с предупреждения, че сепаратистките стремежи сред кюрдите заплашват целостта на Турция. В тънко прикрито послание към кюрдските политици той заплаши, че ще замени всеки общински служител, участващ в тероризъм или престъпно деяние.

Самият Ердоган беше отстранен от длъжността му като кмет на Истанбул през 1998 г., след като беше осъден за подбуждане на религиозна омраза, за което е излежавал 4 месеца затвор. Той също така каза, че „Анкара е твърде важна, за да бъде предадена на хора, затънали в съмнителни работи“, позовавайки се на твърденията на прокурор, че кандидатът за кмет Мансур Явас е злоупотребил със задълженията си на адвокат. Явас е отрекъл всякакви нарушения.

Колко зле е икономиката?

Страната преживява първата си рецесия от десетилетие. Безработицата в края на 2018 г. е била 13,5%, което е деветгодишен връх. Необузданата инфлация принуди правителството да отвори сергии за продажба на стоки с намалени цени, за да изолира бедните от влиянието на валутната катастрофа миналата година. Бъркотията беше подхранвана от дипломатическото противопоставяне на САЩ за бъдещето на подкрепяните от Америка кюрдски сили в Сирия и американски пастор, държан в Турция по обвинения в тероризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com