X
 
 

Какво иска и предлага ЕС, за да приеме Западните Балкани - главно ангажираност

1310 3
photo of Какво иска и предлага ЕС, за да приеме Западните Балкани - главно ангажираност
Снимка: eu2018bg.bg
ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това е основният акцент от финалната деклaрация на срещата на високо равнище на ЕС в София по темата "Западни Балкани".

В декларацията изрично пише, че ЕС е "решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ". Цената за това обаче е "съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи", плюс зачитане на правата на човека и на малцинствата. По отношение на корупцията и организираната престъпност изрично се посочва необходимостта от междудържавно сътрудничество и сътрудничество на ниво ЕС в борбата с трафика на хора, наркотрафика и оръжейния трафик.

Зоран Заев: До края на председателството може да има решение на спора за името

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Преговорите за името продължават, но напреднаха доста. Надявам се до кр...

Изрично ЕС поема ангажимент за по-голяма свързаност на Западните Балкани в "областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората". Като приоритет е посочена енергийната сигурност – включително "чрез подобрена енергийна ефективност, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите, както и балансиран енергиен микс, в който по-добре е интегрирана енергията от възобновяеми източници”.

Приоритетна програма от София

Програмата представлява набор от конкретни стъпки за реализиране на желанието на ЕС да интегрира Западните Балкани към Европа. Първа точка е засилването на подкрепата за съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Предвидено е и засилване на мониторинга на реформите чрез по-систематични мисии за партньорски проверки по конкретни случаи, както и въвеждане на мониторинг на съдебните процеси в областта на тежката корупция и организираната престъпност.

Впечатление прави и точката, според която ще бъде създаден Европейски фонд за демокрация. От този фонд ще се дават пари за Западните Балкани за развитие на независими и плуралистични медии. Освен това ще има удвояване на финансирането по "Еразъм +", включително създаване на "Лаборатория за младежта на Западните Балкани" още през тази година, която да обръща внимание на младите хора и да се бори с "изтичането на мозъци". Този аспект беше изрично подчертан от Доналд Туск, както и разбирателството за намаляване на цената на роуминга.

Хан: Всички страни от Западните Балкани са в еднакво изходно положение

Всички страни от Западните Балкани са в еднакво изходно положение, но всяка зависи колко бързо ще се придвижи напред по пътя към Европа...

Логично се подчертава и сфера сигурност, специално по-активна съвемстна работа в борбата с тероризма и екстремизма. Предвижда се изготвяне на обновен план за действие за сътрудничеството в областта на огнестрелното оръжие с цел по-ефективна борба с незаконните огнестрелни оръжия и големите запаси от оръжия, както и засилване на сътрудничеството в областта на миграцията и управлението на границите, включително чрез специално сътрудничество между служителите за връзка, разположени от ЕС (Европейската комисия и Европейската агенция за гранична и брегова охрана), държавите членки и компетентните органи от Западните Балкани.

Специално за икономическите аспекти се набляга на подкрепа за "синята магистрала" и "магистралата на мира" (Ниш—Прищина), изграждане на регионален пазар за електроенергия, както и подписване на меморандум за разбирателство за газовата връзка България – Сърбия. Всъщност именно подписването на меморандума се превърна в символ на декларацията, като от българска страна подписа енергийният министър Теменужка Петкова, а от сръбска - сръбският президент Александър Вучич. Друг символ беше ръкостискането между сръбският президент Александър Вучич и колегата му Хашим Тачи.

Западните Балкани са интегрална част от нашата общност и няма друг път, освен интеграцията им, подчерта председателят на Европейския съюз Доналд Туск след подписването на декларацията. Той, заедно с Юнкер, потвърдиха още веднъж подкрепата на ЕС за иранското ядрено споразумение и обявиха, че ЕС е готов да преговаря за ново споразумение за свободна търговия със САЩ, но само ако няма мита върху европейския внос на стомана и алуминий на американска територия.

На въпрос относно дата за присъединяване на страните от Западните Балкани от ЕС, Туск отговори, че въпросът не е в датата, а в перспективата и ангажираността и че не трябва да се разваля процесът с "нещо като бърза писта".

Макрон: Трябва да се отнасяме с раширяването на ЕС с предпазливост

Франция подкрепя движението на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че всички те проведат необходимите реформи. Това...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  По отношение на корупцията и организираната престъпност изрично се посочва необходимостта от междудържавно сътрудничество и сътрудничество на ниво ЕС в борбата с трафика на хора, наркотрафика и оръжейния трафик. Е тука ще играе стрелбата пак.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Вижте ги тия на снимката! Тиква, идиот, педал! Тиква идиот, педал!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ес има поведението на Черната дупка с едно изключение. Черната дупка са остатъците от избухнал Червен или син гигант. Тя започва да засмуква материя . Времето ,физичните закони не действат по обичайният начин. Тя засмуква светлината ,но не я пропуска и колкото повече засмуква материя Тя става по силна. ес ОБАЧЕ НЕ СТАВА без значение колко държави е замукал ,обезличил и асимилирал, а дори напротив.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 януари

Овен Днес ще бъдете изкушени от хазартни действия. Мислите, че късметът е на ваша страна. Най-разумно е да не се впускате прекалено в ...

Последно в Актуално