Караджич бе признат за виновен за геноцида в Сребреница

5028
Караджич бе признат за виновен за геноцида в Сребреница
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна политически водач на босненските сърби Радован Караджич за виновен по обвиненията в геноцид в Сребреница по време на войната в Босна (1992-1995). Присъдата е 40 години затвор - най-голямата, издавана някога от трибунала.

Според съда Караджич е планирал избиването на всички мюсюлмани в Босна, а не само на определена група. Освен това е бил единственият, който е имал властта да спре клането.

В същото време бе отхвърлено първото от двете му обвинения в геноцид. Съдът твърди, че няма неопровержими доказателства, че е извършван геноцид в трите общини в Босна - Приедор, Сански мост и Зворник.

Дъщерята на военнопрестъпник е кандидат за депутат в Босна

В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори - седмите по ред след сключването на Дейтънското споразумение, което прекратява Гражда...

Лидерът на босненсите сърби бе признат за виновен и в престъпления срещу човечеството, убийства, преследвания, взимане на заложници сред миротворците на ООН.

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който ще получи присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора, докато течеше делото му.

Изслушването се провежда при засилени мерки за сигурност. Присъстват над 100 дипломати и 200 журналисти.

Срещу Караджич има 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия.

В интервю пред балкански медии вчера, самият Караджич заяви, че очаква да бъде оправдан, омаловажавайки убийствата в Сребреница, определяйки ги като само „няколко стотици“. По време на клането, което е най-голямото след края на Втората световна война, загиват 8000 души, избити от подчинени на Караджич босненски сърби.

В продължение на 13 години Караджич се укриваше от правосъдието. Той бе арестуван през 2008 г. в Белград. Процесът срещу него в Хага започна през 2009 г. и приключи през 2014 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com