Конференция за медийната свобода: Журналистиката на Балканите е в криза, нужни са спешни мерки

1971
Конференция за медийната свобода: Журналистиката на Балканите е в криза, нужни са спешни мерки
Снимка: Thinkstock

На Балканите е нужна „положителна трансформация на медийната среда“, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, подчертавайки, че Брюксел отдава голямо значение на медийните реформи в процеса на разширяване.

На онлайн конференцията „Свободата на медиите на Балканите“, организирана от Евроактив България, Вархели заяви, че свободата на медиите, свободата на изразяване и медийният плурализъм са от решаващо значение в процеса на присъединяване към ЕС, че те са важни за свободен, отворен и информиран дебат и че представляват стълбовете, върху които се гради всяка демокрация.

"Демокрацията не може да функционира без свободни и независими медии", каза Вархели, цитиран от БГНЕС.

В последния доклад на Европейската комисия за европейската интеграция се оценява, че все още са необходими усилия за осигуряване на независимостта на медиите и свободата на изразяване в целия регион на Западните Балкани, припомни еврокомисарят.

Според Вархели е важно работата на журналистите да бъде без намеса, натиск и сплашване, да се осигури качествено отчитане, прозрачност при финансиране на публични и частни медии и независимостта на регулаторните органи.

Посланикът на ЕС в Съвета на Европа и първият еврокомисар на България, Меглена Кунева, подчерта, че свободата на медиите не може да се разглежда изолирано от другите права на човека, като свобода на изразяване, единност и справедливо правосъдие.

„Всички човешки права са еднакво важни, но свободата на медиите е специално право. Свободата на медиите защитава другите човешки права", каза Кунева.

Относно ситуацията в Сърбия, директорът на агенция Бета Радомир Диклич оцени, че свободата на медиите никога не е била толкова лоша, колкото днес и всеки ден се влошава и че почти всички медии се контролират от хора, близки до правителството.

"Резултатът е, че повечето граждани нямат правилна информация за това, което се случва в страната, региона, Европа и света," каза Диклич.

Той добави, че Вучич атакува опозицията и независимите медии почти всеки ден и че правителството отговаря на всяка критика или анализ на свободата на медиите в Сърбия със синхронизирана акция, в която участват президентът, премиерът, депутатите и медиите под техен контрол.

Антоанета Николова, директор на Инициатива за свобода на медиите на Балканите, заяви, че организацията е изпратила писмо до Европейската комисия и европейските обществени служби, в което изразява "загриженост относно собствеността и редакционната политика на Евронюз" след решението й да влезе в "проблемни партньорства" в Сърбия. Тя добави, че в писмото са представени доказателства, че партньорът на Евронюз, Телеком Сърбия, се е превърнал във важен инструмент през последните години за осигуряване на медиен контрол на съюзниците на президента Вучич и неговата партия.

Павол Салай от "Репортери без граници" оцени, че журналистиката на Балканите е в криза и че са необходими спешни мерки за подкрепа на свободата на медиите.

Посочвайки, че безнаказаността от нападения срещу журналисти е голям проблем в балканските страни, Салай се позова на случая с изгарянето на дома на журналиста на портала Zig Info Милан Йованович.

Салай посочи, че медиите са пазители на демокрацията и че ЕС трябва да бъде пазител на медиите (куче), а оттам и на демокрацията.

„ЕС днес е голямо куче, но има малки зъби и хапе много малко. Ние вярваме, че ЕС, като куче пазач на медийната свобода, трябва да има здрави зъби", каза Салай и добави, че ЕС трябва да разбира медийната свобода като основна свобода, която гарантира други свободи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com