Косово и Сърбия не подписаха споразумение след преговорите в Охрид

4233
Косово и Сърбия не подписаха споразумение след преговорите в Охрид
Снимка: Getty Images

Късно снощи Косово и Сърбия не подписаха потенциално знаково споразумение след маратонски кръг от преговори, въпреки че ЕС приветства напредъка в постигането на дълго търсеното споразумение между враждуващите страни, предаде АФП.

Последният кръг от преговори последва месеци на совалкова дипломация с посредничеството на ЕС.

Премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич преговаряха близо 12 часа по време на срещата на върха в Охрид. Те обсъдиха план от 11 точки, представен от ЕС миналия месец по време на срещата на върха в Брюксел.

В крайна сметка обаче те не успяха да постигнат окончателно споразумение, което да бъде подписано и от двамата.

След разговорите ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел изпрати смесени сигнали за преговорите и заяви, че е постигната рамка за изпълнение на плана, но пътят към нормализиране на връзките остава непостижим.

"Страните не успяха да намерят взаимно приемливо решение, толкова амбициозно, колкото предвиждахме или предлагахме", каза Борел, макар да приветства постигането на споразумение, което в крайна сметка не беше подписано.

След разговорите двамата лидери признаха, че е постигнат напредък, но бързо се изказаха по адрес на другия лидер за това, че не е успял да сложи перо върху хартия.

Косовският лидер Курти заяви, че е готов да подпише документа, но обвини сръбския лидер, че не е успял да подпише плана за втори път.

"Другата страна, както и на последната среща в Брюксел на 27 февруари, избягва да подпише споразумението, сега и анекса", заяви Курти пред репортери.

"Сега Европейският съюз трябва да намери механизъм, който да направи статута на това споразумение правно и международно обвързващ."

Сръбският президент Вучич беше хладнокръвен към резултатите от деня.

"Мисля, че направихме една важна стъпка в конструктивна атмосфера и ще започнем да работим върху нещо", каза Вучич.

"Прищина се ангажира да започне формирането на Общност на сръбските общини в Косово и Метохия. Дали ще го направят, или не, не е известно", добави той.

Натиск от страна на ЕС

Анексът от 11 точки, подкрепен от ЕС, очертава рамка, в която се посочва, че никоя от страните няма да прибягва до насилие за разрешаване на спора, нито ще се опитва да попречи на другата страна да се присъедини към Европейския съюз или други международни органи - ключово искане на Косово.

Той ще доведе и до фактическо признаване между двете страни, като Косово и Сърбия ще приемат документите за пътуване, дипломите, регистрационните табели и митническите печати на другата страна.

Администрацията на Курти се надява, че споразумението ще позволи влизането на Косово в международните институции, особено в ООН, което е отдавнашна цел на правителството в Прищина.

"Не на капитулацията": В Белград протестираха срещу мирния план за Косово (ВИДЕО)

Няколко хиляди души протестираха тази вечер в Белград срещу плана за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Демонстрацията...

Лидерите на Сърбия и Косово признаха, че западните правителства все повече ги притискат да постигнат споразумение след повече от две десетилетия на ожесточение.

ЕС и Вашингтон са запазили голяма част от дипломатическите си сили за справяне с конфликта в Украйна, което поражда опасения, че Кремъл може да използва въпроса за Косово като клин за по-нататъшно разделяне на Европа.

Американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че е постигнато трудно, но необходимо споразумение между Белград и Прищина.

„Без помощта на нашия съюзник Северна Македония това не би могло да бъде организирано. Това е просто още един пример за това как САЩ и Европейският съюз са надежден партньор за постигане на регионална стабилност. Поздравявам и двете страни за постигането на трудно, но необходимо споразумение за постигане на мирни отношения. Сега това отваря вратата към по-добра и по-голяма европейска интеграция. Оценявам голямото усилие и работа на нашите европейски колеги. САЩ обещават да помогнат за прилагането на споразумението“, каза той в Охрид.

Вучич заяви, че ще направи обръщение към нацията днес около 11 часа местно време, съобщи „Данас“.

Косовският президент: Западните Балкани очакват положителен резултат от срещата в Охрид

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че очаква положителен резултат от утрешната среща в Охрид между премиера Албин Курти и презид...

Той ще представи всички точки от анекса на гражданите и ще им разкаже какво е обсъдено на срещата.

В сръбската столица Белград в петък хиляди хора се събраха на митинг срещу сключването на споразумение.

"Този ултиматум ... не е споразумение, а предателство", заяви пред тълпата Милица Джурджевич Стаменковски, ръководител на ултранационалистическата група "Заветници".

В Косово живеят около 120 000 сърби, много от които остават лоялни към Белград, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Сърбия и Косово не постигнаха пробив в преговорите в Брюксел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com