Лъжа или напредък е резолюцията на Бундестага за Северна Македония: Реакции

5141
Лъжа или напредък е резолюцията на Бундестага за Северна Македония: Реакции
Снимка: БГНЕС

Изключително силни реакции на отрицание предизвика приета от Бундестага резолюция при знакови обществени фигури в Северна Македония. Причината - за тях тази резолюция е признание на комунистическата лъжа за създаването на Македония и всъщност е победа за бившия югославски режим, родил се с възхода на СССР, а историческата българска идентичност отива на заден план.

"Резолюцията на германския парламент за утвърждаване на македонската идентичност, език и култура по своя формат, съдържание и международна тежест е равна на тази на Коминтерна от 1934 г.". Това написа във Фейсбук страницата си бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, припомняйки, че такива актове са приети от Титова Югославия и България по времето на Георги Димитров.

"Така македонският народ вече е в Книгата на рекордите на Гинес за този тип специфично признаване на идентичността", смята Георгиевски, който уточнява, че с такива документи не могат да се похвалят "дори самите германци", както и англичаните, французите, италианците, американците или канадците.

"Сега не мога да се начудя на омаловажаването и игнорирането на тази резолюция от всички тези защитници на македонската идентичност. Изведнъж се оказа, че тя няма значение? Изглежда, че за да бъдеш истински македонец, трябва 100 процента да мразиш българите, дори и в собствена вреда", пише Георгиевски, цитиран от БТА.

Известният македонски журналист Виктор Канзуров пък е категоричен, че "сама по себе си декларацията на германския Бундестаг не е нищо страшно, както не е нещо лошо и т. нар. Френско предложение за начало на преговори на РСМ с ЕС. Но, двете неща символизират и показват, че България пред международните фактори е загубила пропагандната война с РСМ, че нейните (българските) политици лесно се поддават на натиск и клякат, а утре могат отново с някое трик предложение от типа на включването на българите във външната част (преамбюла) на Конституцията на Република Северна Македония, да клекнат и да бъдат накарани да променят приоритетите на България по отношение на нейните изисквания към властите в Скопие, отключвайки така преговорите за членство в Европейския съюз на една държава, която има българофобски и фалшифициращ фактите исторически разказ". Той също изрази позицията си във Фейсбук.

В интервю за Канал 5 премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, който се зарадва на резолюцията, определяйки я като "недвусмислена подкрепа за присъединяване на Северна Македония към ЕС с нейната идентичност, език, култура и история като част от цялостната мозайка на европейската култура", препоръча на опозицията да се замисли защо резолюцията не е била подкрепена от "партньорските и сестрински партии на ВМРО-ДПМНЕ".

Същевременно, в интервю за ТВ 24 Трайко Славески, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, коментира, че приветства резолюцията, но "ако Германия е била във възможност по някакъв начин да предотврати поредното вето, наложено от България, това щеше да е направено досега", а резолюцията "не решава проблема с намеренията на България, която напълно отрича идентичността на македонския народ, език и нация".

ОЩЕ: С подкрепа на Германия Османи каза: България няма да иска нищо повече при преговорите за ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com