Македония пред съдбоносен избор за президент

1901
Македония пред съдбоносен избор за президент
Снимка: iStock/Guliver

На 5 май ще се проведе балотаж на президентските избори в Северна Македония, тъй като нито един от тримата кандидати не получи необходимото за спечелването на надпреварата мнозинство.

Според окончателните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, кандидатът на управляващата партия СДСМ Стево Пендаровски и кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в надпреварата за президент на страната. Кандидатът на Алиансът за албанците, Блерим Река, изостана от надпреварата със значителна разлика.

Топ 10 български градове според македонска медия

Mакедонската електронна медия Press 24 посвети статия на „Топ 10“ на „най-хубавите градове“ в страната ни. Ето ...

Според последните данни за избирателната активност, публикувани от Избирателната комисия, в първия тур на президентските избори тя е била 41,82%, или 755 816 гласували. Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски спечели 44,47% от гласовете. Кандидатът на опозицията, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска-Давкова получи 44,32 % от гласовете. На вторият тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните, предаде БГНЕС.

Съгласно настоящите конституционни норми за президент, на втория тур ще бъде избран кандидатът, който спечели мнозинството от гласовете, ако повече от 40% от регистрираните гласоподаватели се явят в избирателните секции, т.е. 723 253 избиратели. Право на глас имат 1 808 131 души. Вторият кръг на гласуване се провежда в рамките на 14 дни от края на първия кръг на гласуване, в този случай на 5 май. Ако във втория кръг нито един от двамата кандидати не е получил необходимия брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря. В случай, че на изборите на 5 май гласуват по-малко от 40%, за временно изпълняващ дейността на президент на страната ще бъде назначен председателят на парламента Талат Джафери.

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че в страната ще има предсрочни парламентарни избори, ако конституционното преброяване за втория тур на президентските избори не бъде постигнато на 5 май или ако изборите бъдат загубени от подкрепяния от властта кандидат за президент Стево Пендаровски.

Това са 6-ти президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.

Меркел и Макрон похвалиха Преспанския договор

Домакините на неформалната среща на върха за Западните Балкани, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com