Македония предупреждава за приближаването на нова мигрантска вълна

1297
Македония предупреждава за приближаването на нова мигрантска вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Имаме данни за втора мигрантска вълна през това лято. Тя ще бъде съвсем по-различна от това, на което бяхме свидетели по време на първата вълна. Тази, втората вълна, вече е потеглила и тя се чувства в централния средиземноморски коридор.

Това предупреждение отправи македонският президент Георге Иванов след среща във вътрешното министерство, на която присъстваха и ръководителите на разузнаването и на службите за сигурност, предаде БГНЕС.

"Вътрешният министър, заедно с директорите ме информираха за всичко, което придобихме като опит от първата вълна. Предприети са всички необходими мерки. Голяма полза има от присъствието на полицейските служители от страните-членки на ЕС и балканския регион. Всички действия се изпълняват в пълна координация. Кризисният ни щаб ни информира ежедневно за всеки нелегален опит за прекосяване на държавната граница и отварянето на балканския регион", подчерта Иванов.

Президентът на запдната ни съседка уточни, че става въпрос за вълна, идваща от Египет, където в момента има 5 млн. мигранти, а по границите на Судан техният брой на потенциални мигранти надхвърля 20 млн. души.

Вътрешният министър Митко Чавков предупреди, че мигрантската вълна не е част от миналото. "Всеки ден ние задържаме и предотвратяваме влизането на 200-300 мигранти", каза още Чавков.

Миналата година през територията на Република Македония минаха над 750 000 мигранти. Всички те идваха от съседна Гърция организирано до македонския граничен град Гевгелия. Там бе създаден и нелегалния лагер в Идомени /Сехово/. В началото на месец март властите в Скопие затвориха т.нар. Балкански маршрут и по този начин спряха преминаването на нелегалните мигранти към страните от Западна Европа. В началото на този месец Гърция бе принудена да премахне нелегалния лагер в Сехово, където в продължение на три месеца държеше близо 10 000 мигранти, въпреки официалното закриване на "Балканския маршрут" от Брюксел на 7-ми март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com