Македонският премиер: Няма сила, която да спре влизането ни в ЕС

2495
Македонският премиер: Няма сила, която да спре влизането ни в ЕС
Снимка: БГНЕС

Няма сила, която да спре присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Това обяви македониският премиер при визитата на министър-председателят на Ирландия в Скопие.

Лио Варадкар бе на еднодневно посещение - първото в историята на ирландски премиер в Северна Македония, срещна се премиера и президента.

„Ирландия е наш силен партньор и поддръжник на нашата европейска интеграция. На всички срещи, които сме имали в Брюксел, един от най-големите приятели на страната ни беше министър-председателят, който днес е гост на страната ни. По време на ирландското председателство на ЕС през 2004 г. подадохме нашата молба за членство в ЕС и от тогава получаваме непрекъсната подкрепа от Ирландия, която разглежда разширяването на ЕС като стратегически въпрос и въпрос на сигурността", подчерта на съвместната пресконференция след срещата им премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, предава БТА.

Ковачевски посочи, че по време на срещата с ирландския му колега Варадкар са се договорили за насърчаване на икономическото сътрудничество, обсъдили са заключенията на Европейския съвет от декември миналата година, когато ЕС призова Северна Македония да ускори завършване на промените в конституцията, за да се придвижи напред в процеса на присъединяване към ЕС.

„Говорихме за хода на реформите, за конкретните реформи, за конкретните стъпки, които предприемаме. Няма сила, която да спре присъединяването на страната към ЕС, защото няма друга алтернатива и този процес ще приключи с присъединяването на Северна Македония към ЕС по време на мандата на следващото правителство от 2024 до 2028 г. , което отново ще бъде проевропейско", каза Ковачевски.

Това е първият ирландски министър-председател, който идва на посещение в Република Северна Македония.

„Посещението ми с моята делегация днес в Северна Македония и по-рано в Косово и Черна гора показва интереса и ангажимента на Ирландия към този регион, както и решимостта ни да помогнем на Северна Македония и нейните съседи по пътя им към европейската интеграция. Присъединяването към ЕС трябва да бъде национална амбиция, а не партиен или политически въпрос. Със сигурност в държавите, които се присъединиха към ЕС, имаше наистина голям консенсус по този въпрос. Смятам, че това е важно както за регионалната сигурност на Балканите, така и за сигурността на Европа, особено след руската инвазия в Украйна, която придаде нова неотложност на ситуацията", подчерта Варадкар на съвместната пресконференция.

Той каза, че в Ирландия също са изпитали „опустошението, донесено от конфликтите в общността" и сами са се убедили от ползите, произтичащи от мирните процеси, а по време на посещението му в Северна Македония, Черна гора и Косово е научил повече за предизвикателствата във вътрешен и външнополитически план пред тези държави.

На срещата с президента на страната Стево Пендаровски е била отбелязана 30-т годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави и е било подчертано доброто ниво на политически диалог, се казва в прессъобщението от кабинета на Пендаровски.

Двамата са обсъдили и регионалното развитие на Западните Балкани и значението на европейската перспектива на страните от региона.

ОЩЕ: Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ трябва да бъде част от техническото правителство 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com